Cum a încercat un rus să compromită sistemele informatice ale unei fabrici americane

27.08.2020
Cum a încercat un rus să compromită sistemele informatice ale unei fabrici americane
Foto: Pixabay

Un cetățean rus a încercat să mituiască cu 1 milion de dolari un angajat al unei fabrici din statul american Nevada pentru a-i oferi acces la sistemul informatic al acesteia.

Potrivit FBI, Egor Igorevich Kriuchkov și grupul lui intenționau să lanseze un atac de tip ransomware asupra companiei, al cărei nume nu a fost făcut public. Presa susține că este vorba despre Tesla. Atacatorii sperau să obțină o răscumpărare în valoare de 4 milioane de dolari.

Suspectul, în vârstă de 27 de ani, a fost arestat după ce angajatul pe care a încercat să îl plătească ar fi informat autoritățile. Kriuchkov a fost reținut în Los Angeles, California.

Citește și: Prima mașină electrică produsă în serie în Rusia costă mai puțin de 5.500 de euro

Rusul l-a contactat pe angajatul american prin intermediul WhatsApp. Cei doi aveau o cunoștință comună. Apoi, pe 3 august, cetățeanul rus a mers în SUA și l-a luat pe angajatul respectiv într-o excursie. Acolo, Kriuchkov i-a dezvăluit planurile pe care le avea și i-a oferit 500.000 de dolari. Angajatul respectiv a solicitat 1 milion de dolari.

Un atac de tip ransomware diferit

„Kriuchkov i-a explicat că grupul plătește angajați ai unor companii pentru a introduce malware în sistemele companiilor respective”, potrivit FBI. Bărbatul ar fi declarat că a executat mai multe atacuri de succes de acest fel.

Citește și: ANALIZĂ: Potrivit lui Elon Musk, șeful Tesla, acest metal este „noul aur”

Atacatorii nu doreau să cripteze datele, cum se întâmplă de obicei în astfel de atacuri, ci intenționau să le fure și să ceară bani de la companie pentru a nu le face publice. Furtul avea să fie mascat de un atac de tip DDoS, care avea rolul să țină ocupați angajații de la departamentul de securitate informatică.

Kriuchkov a apărut deja în fața instanței. Cetățeanul rus riscă să petreacă cinci ani după gratii și să plătească o amendă de 250.000 de dolari.

Sursa: Department of Justice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult