Samsung ar putea lua exemplul Apple, creând chipseturi dedicate pentru telefoane Galaxy

09.04.2022
Samsung ar putea lua exemplul Apple, creând chipseturi dedicate pentru telefoane Galaxy

Deși ar părea că Exynos este special creat pentru telefoane Galaxy, în realitate, relația dintre divizia Samsung responsabilă cu producția de chipseturi și divizia smartphone este mai degrabă una de tip furnizor-cumpărător. Departe de a fi soluții adaptate special pentru telefoane Samsung, familia de chipseturi Exynos este una pur comercială, producătorul sud-coreean folosind propria familie de telefoane mai degrabă ca platformă de promovare, sperând să vândă cât mai multe chipseturi către orice alt client interesat.

Așa se face că, deși Samsung este teoretic în aceeași poziție privilegiată ca și Apple, actualul model Exynos 2200 este cel mult o alternativă rezonabilă pentru Snapdragon 8 Gen 1. Însă după multiple experiențe stânjenitoare cu chipseturi Exynos care vin să înlocuiască alternative de top furnizate de terțe companii, fără a livra însă și performanțele acestora, Samsung pare în sfârșit pregătit să se aventureze până la capăt în dezvoltarea de chipseturi exclusiv pentru produsele proprii.

Totuși, chiar dacă Apple a demonstrat cu vârf și îndesat că potrivirea micro-arhitecturii de chipset cu arhitectura la scară macro a produsului finit poate aduce beneficii majore la partea de performanță și eficiență a consumului de energie, tot e nevoie de multă viziune și tehnologie de avangardă, pentru ca rețeta să funcționeze cu adevărat. Nu trebuie decât să privim în direcția Google pentru a vedea cum al lor Google Tensor excelează doar la anumite repere de performanță (ex. accelerarea algoritmilor de procesare neurală), dar rămân în urmă la aspecte precum eficiența consumului de energie și performanțele brute.

Potrivit informațiilor apărute în presa sud-coreeană, Samsung intenționează să dezvolte chipset-uri exclusiv pentru smartphone-urile sale. Acest plan ar fi fost dezvăluit în timpul unei ședințe a conducerii Samsung, când un angajat a întrebat cum va rezolva compania controversa serviciului de optimizare a jocului (GOS).

Pentru cine nu a aflat deja, GOS este o aplicație care vine preinstalată pe telefoanele Samsung și ar trebui să prevină supraîncălzirea dispozitivelor. În realitate, acest rezultat este obținut prin limitarea agresivă a performanțelor în aplicații (uneori și cu 30% în jos), excluzând în mod convenabil acele aplicații care pun în valoare performanța dispozitivelor, cum sunt benchmark-urile. Subiect pentru un veritabil scandal, centrat mai ales în jurul ideii că Samsung a luat aceste măsuri pe ascuns, fără a permite utilizatorilor să aleagă dacă vor să beneficieze sau nu de aceste „optimizări”, GOS a devenit practic peste noapte o piatră de moară pentru divizia de marketing a companiei, prăbușind vânzările S22 imediat după încheierea unei campanii de precomenzi care prefigura vânzări istorice pentru Samsung.

Pentru a putea gestiona mai bine aspectul optimizării performanțelor, Samsung ar putea lua exemplul Apple, împerechind chipseturile Exynos cu propria gamă de telefoane Galaxy. Optimizând toate aspectele părții de hardware, Samsung exclude posibilitatea de a mai vinde chipseturi Exynos către alți producători de dispozitive. Însă dacă planul reușește, atunci produsele Samsung Galaxy ar putea deveni cele mai puternice telefoane/tablete cu Android de pe piață, punând în dificultate principalii rivali – Qualcomm și MediaTek.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult