Samsung continuă să domine piața de telefoane inteligente, pe segmentul Android

22.11.2022
Samsung continuă să domine piața de telefoane inteligente, pe segmentul Android

La jumătatea acestui an, Samsung ajungea la cea mai mare cotă de piață din ultimii 5 ani pe segmentul telefoane cu Android, ajutat de vânzările foarte bune obținute cu seria Galaxy S22. Continuând pe aceeași direcție, Samsung a realizat în ultima lună 34,6 % din vânzările globale de telefoane cu Android.

După un episod de creștere apărut la începutul pandemiei COVID, vânzările de telefoane inteligente s-au prăbușit în a doua parte a anului 2020, doar pentru a reveni spectaculos în 2021. În 2022, trendul de creștere a fost ceva mai nuanțat, doar branduri de top, precum Apple și Samsung, reușind să se impună în condițiile economiei globale tot mai lovită de recesiune.

Practic, avem de-a face cu o consolidare nu tocmai sănătoasă a pieței smartphone, aproape exclusiv în jurul brandurilor consacrate. În schimb, producătorii mai puțin cunoscuți sunt împinși tot mai aproape de marginea prăpastiei, odată prin scumpirea componentelor și îngreunarea accesului la furnizori, iar apoi prin reticența cumpărătorilor. Deși, încă prezenți în număr mare, consumatorii interesați de telefoane inteligente au devenit mult mai exigenți când vine vorba de selectarea produsului dorit, fiind mult mai puțin dispuși să „parieze” banii strânși cu dificultate pe unul dintre brandurile mai puțin cunoscute.

Ajutat de vânzările foarte bune obținute atât cu seria de top Galaxy S, dar mai ales cu oferta accesibilă Galaxy A, Samsung deține acum 34,6 % din piața globală de telefoane cu Android, la mare distanță de principalul rival, Xiaomi. Deși este mult mai bine primit în piața locală din China, Xiaomi a reușit să acapareze doar 14,3 % cotă de piață. Pe locul 3 se află tot o companie din China, Oppo deținând o cotă de piață de 10,3 % la nivel global, urmat de Vivo cu 9.8% și Huawei cu 6.7%.

Interesant este că principalul rival, Apple deține 28 % din piața smartphone globală, în condițiile în care este o singură companie care deține un singur brand de telefoane inteligente. În ciuda numărului uriaș de producători mari și mici care contribuie la acest ecosistem, Android a pierdut 1,8 % cotă de piață în ultimii 5 ani. În același interval de timp Apple și-a crescut cota de piață cu 8 %, profitând de dispariția unor platforme alternative precum Windows Phone.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult