Samsung extinde parteneriatul cu AMD, urmând să lanseze mai multe chipseturi Exynos cu GPU Radeon

06.04.2023
Samsung extinde parteneriatul cu AMD, urmând să lanseze mai multe chipseturi Exynos cu GPU Radeon

Deși a luat o „pauză” de la gama high-end, Samsung nu renunță la propria gamă Exynos, plănuind să echipeze viitoarele chipseturi cu unități GPU dezvoltate în parteneriat cu AMD.

Samsung a anunțat în luna iunie 2020  un parteneriat foarte promițător cu AMD, vizând licențierea nucleului grafic RDNA și includerea acestuia în chipseturi de creație proprie, istoric adresate dispozitivelor din categoria tablete și smartphone. Așteptările erau ca acordul să permită „împerecherea” de către Samsung a procesoarelor din propria gamă Exynos cu unități GPU dezvoltate de AMD, substituind soluțiile ”Mali” folosite până atunci pe cipurile Samsung. Din păcate, așteptările au fost contrazise de performanțele Exynos 2200, alternativa Snapdragon 8 Gen 1 demonstrând performanțe cel mult echivalente, livrate în condițiile unei eficiențe inferioare a consumului de energie. O parte semnificativă din „problemă” a fost chiar nucleul  Xclipse 920 care, insuficient optimizat pentru a funcționa sub constrângerile de temperatură și consum ale unui smartphone de buzunar, a rămas sub nivelul de performanță livrat de alternativa Qualcomm, Adreno 730.

Deși începutul colaborării cu AMD nu a fost chiar în cele mai bune condiții, iar între timp relațiile dintre cele două companii păreau că se răcesc și mai tare, Samsung nu poate ignora potențialul uriaș al colaborării cu al doilea mare dezvoltator de acceleratoare grafice pentru PC, după NVIDIA. Astfel, cei doi giganți vor continua să lucreze la dezvoltarea celui mai puternic GPU pentru dispozitive mobile, luând în vizor atât rivalul Qualcomm, dar și soluțiile livrate de Apple.

Dar între timp, se pare că Samsung va urma drumul mai ușor, dezvoltând sub brandul Xclipse noi unități GPU pentru telefoane mid-range, de altfel, principalul segment de piață încă acoperit de chipseturile Exynos:

”Împreună cu AMD, Samsung a revoluționat grafica mobilă, inclusiv colaborarea noastră recentă care a adus capacitatea de urmărire a raze la procesoarele mobile pentru prima dată în industrie. Bazându-ne pe cunoștințele noastre tehnologice în proiectarea soluțiilor de consum ultra-scăzut, vom continua să impulsionăm inovația în sfera soluțiilor grafice pentru mobil.”

Din păcate, anunțul nu vine cu un calendar precis de lansări, dând de înțeles că este vorba mai degrabă de o colaborare pe termen lung ale cărei roade se vor vedea mai ales în anii ce vor urma.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult