STUDIU: Producătorii de PC-uri vor părăsi în număr mare China

28.09.2020
STUDIU: Producătorii de PC-uri vor părăsi în număr mare China
Foto: Profimedia Images

În următorii zece ani, producătorii de computere personale își vor muta producția din China. Astfel, în 2030 doar 40% din producția globală de laptopuri va rămâne în statul comunist, potrivit unui raport al Market Intelligence & Consulting Institute (MIC) din Taiwan.

Majoritatea producătorilor își vor muta fabricile în sud-estul Asiei, în state precum Vietnam și Indonezia. Astfel, în această regiune vor fi produse 50% din laptopurile vândute la nivel mondial, în 2030.

Citește și: SUA a pus pe lista neagră SMIC, cel mai mare producător chinez de semiconductori

Totodată, doar 20% din computerele desktop vor mai fi produse în China peste 10 ani, potrivit studiului. Apar nume suprinzătoare pe harta producției acestor dispozitive. Potrivit MIC, peste zece ani 30% din desktop-uri vor fi asamblate în SUA, iar 20% în Cehia și Polonia. Totuși, 40% din componente vor fi produse în continuare în China.

Anul acesta vor fi livrate, la nivel mondial, 170 de milioane de laptopuri, în creștere cu 6% comparativ cu anul trecut, datorită cererii generate de pandemia COVID-19. Anul viitor, piața va scădea cu 4,3%, potrivit studiului realizat de MIC.

China nu va mai fi „fabrica lumii”

Mare parte din producția de electronice din China se va muta în India și Vietnam. Guvernul de la New Delhi și-a propus să atragă peste 1.000 de companii americane care produc în China.

Vietnam, un alt stat comunist, atrage de asemenea mulți producători de electronice, în defavoarea Chinei. Țara exportă electronice în valoare de peste 50 de miliarde de dolari anual, iar valoarea acestora va crește accelerat, potrivit analiștilor.

Migrația producătorilor de electronice către alte țări este accelerată de războiul comercial dintre Washington și Beijing. SUA a inclus recent pe lista neagră, pe care se află deja Huawei, cel mai mare producător de semiconductori din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Sursa: Taipei Times

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult