SUA interzice tranzacțiile Bitcoin anonime, dacă valoarea depășește 3000 dolari

24.12.2020
SUA interzice tranzacțiile Bitcoin anonime, dacă valoarea depășește 3000 dolari

Administrația Trump urgentează votarea unei legi care permite Guvernului SUA să urmărească tranzacțiile Bitcoin, obligând exchange-urile de criptomonede să identifice deținătorii de portofele virtuale și să comunice detaliile tuturor tranzacțiilor cu valoare unică mai mare de 3000 dolari, sau 10000 dolari în mod cumulat.

Bitcoin și criptomonedele la modul general, au ca principală atracție tocmai posibilitatea de a face tranzacții complet anonime, fără complicații cu justificarea provenienței, taxe sau comisioane, ocolind cu totul instituțiile financiare convenționale. Iar asta nu e o coincidență. Bitcoin a fost dezvoltat ca un răspuns la bănci, care au fost în mare parte responsabile de prăbușirea economică din 2008. Moneda digitală nu are nevoie de supraveghere de la o bancă centrală, iar tranzacțiile au loc direct între persoane fizice. Totul este înregistrat într-un registru digital, blockchain-ul, cu alte persoane care „asistă” și confirmă tranzacțiile cu ajutorul ecuațiilor matematice complexe. Bitcoin nu depinde de nicio companie pentru a funcționa și, prin urmare, oferă o altă funcționalitate interesantă. Oferă anonimat, ceea ce face practic imposibil ca cineva să vă urmărească acțiunile online atunci când tranzacționați o monedă digitală.

Bitcoin, detestat de guvernele lumii

Dar tocmai aceste avantaje ridică o altă problemă majoră. Capacitatea de a ocoli băncile centrale și modul anonim de tranzacționare vine în contradicție directă cu interesele guvernelor lumii, care nu pot urmări și controla intrările și ieșirile de capital care, în eventualitatea unei noi crize economice, pot drena rapid rezervele unei țări. O altă problemă este că Bitcoin poate și este utilizat pentru finanțarea activităților ilicite, inclusiv a terorismului, a tranzacțiilor cu droguri și spălare de bani la modul general. Marea majoritate a utilizatorilor nu se angajează în astfel de practici, dar autoritățile financiare nu separa tranzacțiile legitime de cele care ascund activități ilegale, tocmai din cauza anonimității intrinsecă a tehnologiei. Dar asta nu înseamnă că tranzacțiile suspecte nu pot fi contabilizate la punctul de plecare, obligând exchange-urile de criptomonede să-și identifice în prealabil clienții.

Chiar dacă nu pot fi aplicate la nivel global, noile reguli pregătite administrația Trump pot fi impuse exchange-urilor de pe teritoriul SUA și cetățeni americani care folosesc criptomonede.

Piața de criptomonede, în pragul unui nou crash?

Dacă aceste reglementări vor fi adoptate, tranzacțiile în criptomonede se vor asemăna celor bancare, putând fi ulterior mai ușor vizate de impozitare, sau supuse unui audit. Cu puține atuuri rămase, adopția criptomonedelor ca mijloc de plată alternativ ar putea intra din nou în declin, cu efecte potențial negative și asupra cotațiilor Bitcoin.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult