Suedia interzice Huawei și ZTE din rețelele 5G. Echipamentele deja instalate trebuie elimiate

21.10.2020
Suedia interzice Huawei și ZTE din rețelele 5G. Echipamentele deja instalate trebuie elimiate

Echipamentele Huawei au fost interzise complet în Marea Britanie, companiile telecom fiind obligate ca în câțiva ani nu doar să nu instaleze unele noi, ci să le și scoată pe cele vechi, deja prezente în rețelele 4G. Se pare că acest trend se răspândește acum și în restul Europei, întrucât Suedia este prima țară care ia o decizie similară. Huawei și ZTE, producătorii chinezi de echipamente telecom, sunt interziși pentru dezvoltarea rețelelor de telefonie și date.

Echipamentele 5G Huawei și ZTE au fost interzise în Suedia

Autoritatea în Telecom și Poștă din Suedia (PTS), a anunțat cele patru companii care vor avea dreptul de a participa la licitația pentru spectrul 5G din țară. Condiția impusă acestor patru companii este însă să nu folosească echipamente de la Huawei și ZTE în dezvoltarea noilor rețele, în timp ce toate companiile sunt obligate ca până în 2025 să elimine hardware-ul acestor producători din rețelele deja existente. Această decizie a fost luată cu ajutorul Forțelor Armate ale Suediei și Serviciilor de Securitate.

Cele patru companii care participă la licitație sunt Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige și Teracom, care vor licita pentru frecvențe în spectrul de 3,5 GHz și 2,3 GHz. Conform reprezentanților Tele2, care deține o parte Net4Mobility, această decizie „nu afectează substanțial” planurile pe care le aveau pentru dezvoltarea rețelelor 5G. Se pare că echipamentul deja instalat va fi scos din rețele treptat, pentru a nu afecta stabilitatea rețelei și pentru a asigura securitatea acestora.

Reprezentanții Huawei și ZTE încă nu au oferit declarații oficiale pe baza acestei decizii, însă probabil că nu mai sunt mulți pași pe care ar putea să îi facă pentru a ataca o astfel de decizie. Având în vedere că astfel de strategii de dezvoltare 5G au ajuns și în Uniunea Europeană, probabil că și alte țări vor lua decizii similare în viitor.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult