Camera foto de 1.8 Gigapixeli – te spionează de la 6 Km distanţă

Camera foto de 1.8 Gigapixeli - te spionează de la 6 Km distanţă

Americanii au creat o cameră foto pentru spionaj ultra-performantă, destinată utilizării la bordul avioanelor fără pilot (drone) şi capabilă să obţină instantanee de la o altitudine de 6000 metri, atât de clare încât dacă facem zoom în imagine putem distinge obiecte chiar şi de 15 cm în dimensiune.

  • Camera foto de 1.8 Gigapixeli, te spionează de la 6 Km distanţă

Invenţia celor de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) foloseşte nu mai puţin de 368 senzori individuali de imagine, fiecare având o rezoluţie de 5 MP, uniţi într-un bloc monolit şi aşezaţi la capătul unui obiectiv telescopic. Dispozitivul numit ARGUS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System) este fixat de fuzelajul aeronavei cu ajutorul unui mecanism prevăzut cu stabilizare giroscopică şi are performanţe foto atât de bune încât poate obţine imagini clare cu păsări aflat în zbor, sau oameni care aleargă pe suprafaţa pământului.

Imaginile captate în succesiune rapidă la rezoluţia de 1.8 Gigapixeli generează un flux de date ce poate atinge chiar şi 600 GB/s. Deoarece transmiterea acestor date în timp real către camera de control aflată la sol ar fi imposibilă cu tehnologiile actuale, cel puţin o parte din volumul de date generat este procesat la bordul aeronavei, oprind imaginile relevante pentru păstrarea temporară într-un dispozitiv de stocare local.

Selectarea imaginilor este realizată cu ajutorul unui software autonom numit Persistics, ce poate funcţiona cu intervenţii minime din partea operatorilor aflaţi la sol, activând procesul de captură numai atunci când sunt detectate mişcări suspecte sau apariţia unor obiecte noi în planul aflat sub observaţie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult