Canon anunță EOS R100, un aparat foto mirrorless ieftin, dar simplificat la extrem

26.05.2023
Canon anunță EOS R100, un aparat foto mirrorless ieftin, dar simplificat la extrem

Canon a dezvăluit cea mai ieftină cameră foto mirrorless din portofoliul său, EOS R100. Aceasta pare să includă doar componentele absolut necesare pentru fotografie, fără să ia în calcul și nevoile unui creator de conținut modern care ar putea folosi acest aparat și pentru video. Desigur, camera este capabilă să capteze imagini în mișcare, însă lipsa de funcționalități pentru asta va face procesul mai complicat. Ce are acest model de partea sa este însă prețul foarte accesibil.

EOS R100 de la Canon vine în 2023 fără un ecran tactil

Canon EOS R100 pornește de la 479 dolari americani, fiind astfel cel mai ieftin model din gama EOS R. Acesta folosește multe componente de la modelul EOS M50 Mark II, din generația anterioară de aparate mirrorless de la Canon, care a fost abandonată în favoarea EOS R. Astfel, avem partea de același senzor de 24,1 megapixeli și același procesor DIGIC 8, capabil să înregistreze în 4K cu un crop mare.

Uimitor pentru o cameră foto din 2023 este faptul că ecranul de 3” de pe spate nu este în primul rând articulat, pentru a putea fi întors pe partea din față, pentru captură video în stil vlog. Pe de altă parte, acest ecran este lipsit de orice fel de funcționalitate touch. EOS R100 permite doar interacțiunea prin intermediul câtorva butoane de pe corpul său, în niciun caz nu destule pentru operare rapidă.

Canon EOS R100 back

EOS R100 nu include nici stabilizare in-body, nu permite nici conectarea la un PC pe post de webcam și nici nu beneficiază de alte funcții speciale. Ce are însă este sistemul de focalizare Canon foarte performant „Dual Pixel Autofocus”, la fel ca restul camerelor din portofoliul său. Acest aparat mai are și avantajul că este cel mai mic și mai ușor corp pe format EOS R.

Producătorul japonez pare că încearcă să readucă în piață modele în stilul DSLR-urilor din seria 600D

Camera se va lansa în luna iulie și va fi disponibilă și în două pachete de tip kit. Unul va fi cu un obiectiv RF-S 18-45 f/4.5-6.3 IS STM și celălalt va include acest obiectiv, alături de înc un zoom 55-210mm f/5-7.1 IS STM. Aceste pachete cu obiective și acest tip de strategie par similare cu ceea ce vedeam acum 10 ani în zona foto, când Canon vindea multe unități de aparate entry-level DSLR similare în capabilități cu noul EOS R100, la nivelul tehnologiei de atunci.

Totuși, în era în care smartphone-urile realizează fotografii și filmări din ce în ce mai bune, iar tot felul de aparate dedicate relativ accesibile vin cu funcții avansate pentru a întâmpina nevoile creatorilor de conținut la început de drum, cât și ale celor avansați, nu pare că mai este nevoie de astfel de modele precum EOS R100. Inclusiv Canon a lansat recent Powershot V10 pentru vloggeri, iar modelele R50 și R8, semnificativ mai scumpe dar nu tocmai în zona de aparate „profesionale”, par că pot oferi mai multe avantaje pe termen lung, chiar și pentru creatorii de conținut începători.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult