Nikon Df – un DSLR full frame din alte vremuri

05.11.2013
Nikon Df - un DSLR full frame din alte vremuri

Dacă Nikon a lansat noul aparat foto Df pentru fotografii cu ştate vechi, atunci a punctat acolo unde trebuia. Când îi pui unei astfel de persoane în mână un aparat aproape identic cu cel cu care a lucrat acum 30-40 de ani, îi vei trezi amintiri puternice. Nikon Df are un design retro ce aduce foarte mult cu cel al modelelor F3 şi FM2 din anii ’80. Indiferent dacă alegi varianta gri sau pe cea neagră, aparatul pare să fie un model bine întreţinut de pe vremuri. Pe panoul superior găseşti nu mai puţin de patru rotiţe de control: pentru ISO, compensarea de expunere, timp de expunere şi moduri de fotografiere. Pe faţa aparatului găsim alte două rotiţe şi două butoane personalizabile.

Nikon Df - un design ce datează din anii '80

În carcasa lui Nikon Df se găseşte un senzor full frame, însă acesta nu are o rezoluţie foarte mare. Din contră, el a primit senzorul de 16 MP al lui Nikon D4. Cât despre sistemul de focalizare cu 39 de puncte, el a fost preluat de la D610. Pe spatele aparatului, ocularul optic pare foarte mare pe lângă ecranul de 3”. El are o acoperire teoretică de 100%. Cei care au avut posibilitatea să pună mâna pe aparat au apreciat dimensiunile relativ compacte pentru un DSLR full frame. Nu au părut foarte entuziasmaţi însă de grip-ul mai puţin generos şi de poziţia înaltă a declanşatorului.

Nikon Df - carcasa este sigilată împotriva apei

Lansarea lui Nikon Df s-a făcut sub sloganul Pure Photography. Asta înseamnă că aparatul nu include nicio facilitate legată de filmare. Au fost voci care au sugerat faptul că producătorul ar putea aduce această facilitate sub forma unui update de firmware, însă Nikon Df nu are microfon integrat sau mufă compatibilă. El nu are nici măcar blitz integrat, reuşind să obţină o performanţă CIPA de 1.400 de cadre cu o singură încărcare a bateriei.

Nikon Df - control manual pentru parametrii fotografiei

Pentru că se adresează fotografilor cu multă experienţă, care nu se dau înpoi să lucreze într-un mediu dificil pentru poza perfectă, noul model semnat Nikon este sigilat împotriva apei. El va fi oferit în kit cu un obiectiv de 50 mm F1.8. Acesta nu este un obiectiv nou, ci a fost modificat cosmetic pentru a se potrivi cu designul aparatului. Peste ocean, body-ul lui Nikon Df costă 2.750 $, iar kit-ul ajunge la 3.000 $. În România, el va fi disponibil la sfârşitul lunii noiembrie.

Nikon Df - ocular optic cu acoperire 100%

Urmărește Go4IT.ro pe Google News