Există o singură localitate din afara Chinei în top 10 cele mai supravegheate orașe din lume

23.07.2020
Există o singură localitate din afara Chinei în top 10 cele mai supravegheate orașe din lume
Foto: Pixabay

Nouă din cele mai supravegheate zece orașe din lume sunt în China, iar doar două localități din top 20 nu sunt din statul asiatic.

Londra este singurul oraș, din clasamentul celor zece cu cele mai multe camere video la mia de locuitori, care nu este din statul comunist, potrivit unui studiu realizat de Comparitech.

În fruntea listei se află Taiyuan, cu 119,6 de camere video de supraveghere la 1.000 de locuitori. Pe doi se situează Wuxi, cu 92,1 camere. Londra închide podiumul, cu 67,5 astfel de dispozitive.

Infographic: The Most Surveilled Cities in the World | Statista You will find more infographics at Statista

Al doilea oraș din top 20 care nu este din China e Hyderabad din India, cu 29,99 camere la mia de locuitori.

Rețelele de camere video publice sunt controversate

Sistemele de supraveghere de acest fel sunt controversate. Unele persoane susțin că ajută la combaterea infracționalității, iar altele spun că aceste sisteme încalcă dreptul la intimitate al cetățenilor și pot fi folosite pentru controlul populației.

Studiile arată că nu există o legătură clară între numărul de camere video și infracționalitate. Cercetările făcute până acum au indicat faptul că sistemele de supraveghere video nu-i sperie foarte tare pe hoţi, cel puţin nu pe cei cu mare experienţă. Potrivit unei cercetări făcute de University of Leicester, camerele de securitate nu reduc semnificativ numărul cazurilor de spargeri de locuinţe în cartierele rezidenţiale. Studiul arată că acestea au cea mai mare eficienţă în locurile de parcare publice.

La o concluzie similară au ajuns şi cei de la Criminal Justice Review. „Câinii şi sistemele de alarmă (care scot sunete – n.e.) sunt mult mai eficiente”, a declarat Rebecca Lonergan, un fost procuror şi actualmente profesor de drept.

Potrivit firmei de cercetare IHS Markit, până în 2021 vor fi montate peste un miliard de camere de supraveghere în întreaga lume. În acest moment sunt funcționale 770 de milioane de astfel de dispozitive. Dintre acestea, 54% sunt în China.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult