GoPro anunță Hero 10 Bones, o cameră de acțiune dedicată dronelor FPV

13.04.2022

GoPro a anunțat o nouă cameră din seria Hero 10, care este dedicată unui grup specific de creatori de conținut. Dacă GoPro Hero 10 Black este camera sa cea mai performantă, potrivită atât pentru activități sportive, dar și pentru vlogging, noul GoPro Hero 10 Bones este o cameră de acțiune dedicată pasionaților de drone, în special de drone FPV. În timp ce capabilitățile Hero 10 Bones sunt similare, noua cameră este mult mai ușoară și nu include o baterie internă, fiind simplificată până la „oase”.

Hero 10 Bones este un Hero 10 Black fără display și baterie

Comunitatea de pasionați de drone FPV obișnuia să modifice modele GoPro Hero standard pentru a filma în zbor. Acele modificări sunt de multe ori complexe și riscante, fiind necesară modificarea componentelor interne ale dronelor, lipituri pe placa integrată și multe fire. Rezultatele erau de obicei decente, însă erau doar improvizații, în lipsa unei soluții dedicate.

GoPro a observat acest trend și a creat o cameră potrivită pe nevoile acestei comunități. Hero 10 Bones integrează exact aceleași componente precum Hero 10 Black, precum un senzor care poate filma în rezoluție 5.3K la 60 FPS 4K 120 FPS sau 2.7K 24 0FPS, cu același procesor de imagine GP2 care permite stabilizare HyperSmooth 4.0. Prin eliminarea bateriei butoanelor și celor două ecrane, Hero 10 Bones cântărește doar 54 de grame, față de cele 150 de grame ale camerei Hero 10 Black. Astfel, impactul asupra controlului dronelor FPV va fi redus, în timp ce greutatea mai mică va asigura și o autonomie mai bună.

gopro hero 10 bones front side

Modelul Bones este mai ieftin, însă nu cu mult

Întrucât nu include o baterie internă sau una detașabilă, drona Hero 10 Bones se alimentează direct de la bateria dronei, fiind livrată cu un adaptor pentru a o atașa de acesta. Ce pierde în acest proces drona este rezistența la apă și praf. Camera are un design semi-deschis, care permite ventilarea componentelor interne, asigurând astfel că nu se va supraîncălzi în utilizare. Ce păstrează însă este protecția detașabilă pentru lentilă, care permite înlocuirea cu alte capace pentru lentilă, care pot face unghiul de vizualizare mai larg, sau care poate găzdui filtre ND pentru a îmbunătăți filmările în lumină foarte puternică.

Prețul nu este foarte diferit față de cel al modelului GoPro Hero 10 Black: 529 de euro (cu 50 euro mai ieftin), pentru pachetul standard. Din păcate, însă, această cameră este momentan disponibilă doar în SUA, o lansare în Europa fiind probabil programată pentru următoarele câteva luni. În SUA prețul standard este de 500 dolari, în timp ce utilizatorii care aleg să o cumpere la pachet cu un abonament GoPro primesc un preț promoțional de 400 dolari. Cei care sunt deja abonați o pot cumpăra și mai ieftin, la 350 dolari.

gopro hero 10 bones back

Fenomenul dronelor FPV începe să devină din ce în ce mai popular, mai ales acum, când încep să apară soluții „la cheie”, gata de a fi folosite, fără a necesita prea multă asamblare. Anterior, majoritatea soluțiilor de acest gen erau din zona DIY (do it yourself), fiecare pilot asamblându-și propria dronă de la zero. Recent, Tesla a folosit o astfel de dronă pentru filmări în interiorul fabricii sale de la Berlin.

sursa: GoPro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult