Navitel R600 – o cameră auto de calitate, potrivită pentru cei care folosesc pentru prima dată un astfel de dispozitiv [REVIEW]

11.01.2018
Navitel R600 - o cameră auto de calitate, potrivită pentru cei care folosesc pentru prima dată un astfel de dispozitiv [REVIEW]
PREZENTARE, CARACTERISTICI TEHNICE

Navitel R600 este o cameră video auto DVR robustă, uşor de setat şi folosit. Deşi, ca preţ, nu este un produs entry-level (270-400 de lei în magazinele online), R600 încorporează funcţiile de bază pentru un astfel de dispozitiv. Modelul testat nu beneficiază de caracteristici mai avansate, precum ajustarea timpului de expunere, conexiune Wi-Fi sau GPS. 

PREZENTARE

Acesta este cel mai compact model de cameră auto DVR pe care l-am testat. Dispozitivul foloseşte un senzor Sony 323 de 12 MP, filmează la calitate Full HD (1.080p/30 fps), are unghi de vizualizare larg (170 de grade) şi un ecran LCD cu diagonala de 2 inci, pe care pot fi folosit (pe lângă efectuarea setărilor) pentru rularea clipurile video înregistrate sau vizualizarea imaginilor realizate cu camera.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce scoţi camera din cutie este să introduci în ea un card de memorie. Eu am folosit un model Kingston de 64 GB, dar dispozitivul suportă modele cu capacitate maximă de 256 GB, ceea ce reprezintă un punct forte pentru R600. Pe un card de 64 GB poţi filma aproximativ 10 ore, la calitate Full HD.

Prinderea camerei de suportul pentru parbriz este simplă şi se face prin glisare. Alimentarea dispozitivului în maşină se face prin intermediul suportului pentru parbriz, echipat cu port mini-USB (cel de pe cameră este folosit pentru transferul de date).

Nu mi-a plăcut faptul că suportul nu este unul bazat pe ventuză, ci pe adeziv. Astfel, trebuie să ai grijă să nimereşti din prima poziţia potrivită pentru cameră. Dacă nu faci acest lucru, îţi va fi dificil să dezlipeşti suportul bazat pe suprafaţă adezivă 3M (din fericire, în cutie este oferită şi o rezervă). Nu ştiu cum se va comporta acest sistem de prindere vara, pe vreme caniculară. Dar, ţinând cont de faptul că 3M este o companie de renume în domeniul adezivilor, mă aştept să nu fie probleme.

După ce camera este pusă în suport se poate bloca acolo prin intermediul unui buton. Totuşi, se prinde ferm şi nu este necesară activarea acestuia.

Încărcarea se face prin intermediul unui cablu lung, care se conectează la priza maşinii. Deşi apreciez lungimea cablului, care îţi permite să îl tragi pe lângă stâlpul lateral al parbrizului şi pe după parasolar, nu ştiu de ce nu a inclus Navitel şi un port USB în conectorul pentru priză. Cei care au o singură brichetă în maşină nu mai pot încărca un al doilea dispozitiv în timpul folosirii camerei. Eu am utilizat un încărcător auto cu două ieşiri USB, una pentru telefon şi alta pentru cameră. Totuşi, a trebuit să fac rost de un al doilea cablu mini-USB, deoarece cel care vine în cutie este prea scurt. Găsirea unui cablu mini-USB nu este un lucru tocmai uşor, când aproape toate dispozitivele moderne au făcut trecerea spre micro-USB şi USB Type-C. Aş fi preferat ca Navitel să includă pe cameră măcar un port micro-USB.

În rest, Navitel R600 dispune de patru butoane fizice pe partea stângă (Menu, Ok/Record – pentru validarea opţiunilor din setări şi pornire/oprire înregistrare – şi două pentru navigarea în sus şi în jos prin meniuri. Totodată, în partea de jos găsim un buton Power şi slotul pentru card de memorie. Pe partea dreaptă se găseşte portul mini-USB.

Caracteristici tehnice principale:

Procesor: NOVATEK NT96650

Senzor: Sony 323, 12 MP

Unghi de vizualizare: 170 de grade

Video: 1.080p/30 fps, format MOV

Imagini: 12 MP, format JPG

Baterie: 180 mAh

Card: microSD, capacitate maximă de 256 GB 

USB: 2.0, format mini-USB

PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE, CONCLUZIE

PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE

Revenind la setări, nu sunt multe elemente care trebuie ajustate înainte de prima utilizare a camerei. Meniul principal se accesează prin apăsarea butonului fizic dedicat (MENU). Pe ecran apar şase iconiţe: Record, Capture, Menu, Video, Photo şi Time.

În secţiunea Menu se setează în detaliu camera. Se pot alege: calitatea filmării (implicit 1.080p), dimensiunile imaginilor realizate (max. 12 MP) sau sensibilitatea pentru senzorul G (G-sensor). Tot acolo mai găsim o setăre importantă. Este vorba despre Loop Recording. Când cardul de memorie este plin şi funcţia Loop activată, camera începe să înregistreze din nou peste fişierele cele mai vechi. Utilizatorul poate alege din setări, la secţiunea Loop, durata maximă pentru fiecare filmare: 1, 3 sau 5 minute.

Funcţia G-sensor este necesară pentru detecţia mişcării, de aceea eu am setat-o pe high. Aceasta protejează înregistrarea aflată în curs de realizare în cazul unui accident şi detectează: acceleraţia subită, frânarea bruscă sau coliziunea. Înregistrările protejate pot fi găsite în directorul SOS de pe cardul de memorie.

Camera porneşte imediat după ce este conectată la priză, iar după ce este scoasă cheia din contact se opreşte singură în 12 secunde. 

Calitatea imaginilor realizate cu Navitel R600 este foarte bună, după cum puteţi vedea în mostrele de mai jos. Din păcate nu am prins şi o zi însorită pe parcursul testelor, aşa că am înregistrat noaptea şi într-o zi cu cer acoperit.

Filmare noaptea:

Filmare ziua:

CONCLUZIE

Deşi deţin un model mai avansat de cameră auto, Nextbase 4063, nu i-am simţit lipsa în perioada în care am folosit Navitel R600, deoarece acest model include funcţiile de bază ale unui asemenea dispozitiv şi îşi face treaba foarte bine. Am apreciat faptul că senzorul G de pe acest model este mai sensibil şi precis decât pe alte camere auto DVR pe care am avut ocazia să le folosesc. Pe parcursul testelor nu am avut niciun fel de problemă de fiabilitate cu modelul Navitel. Nu s-a oprit neaşteptat, nu s-a restartat şi nu a ratat niciun moment din timpul petrecut în trafic. Cred că R600 este o cameră excelentă mai ales pentru cei care folosesc prima dată un astfel de dispozitiv, deoarece setarea şi utilizarea zilnică sunt foarte simple, iar dispozitivul pare să fie unul fiabil.

Părţi pozitive

Calitate bună a filmărilor
Unghi larg de vizualizare
Suportă carduri cu capacitate maximă de 256 GB
Senzor G precis, care funcţionează ireproşabil
Uşor de utilizat

Părţi negative

Conectorul pentru priza maşinii nu dispune de slot USB
Suportul pentru parbriz se lipeşte cu adeziv; prefer ventuzele
Are port „arhaic” mini-USB

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult