AMD anunță soluția la problemele recente cu platforma AM5. Noi versiuni de BIOS, deja disponibile

28.04.2023
AMD anunță soluția la problemele recente cu platforma AM5. Noi versiuni de BIOS, deja disponibile

AMD a anunțat că a rezolvat problemele care au dus în ultimele câteva săptămâni la deteriorarea fizică a unor procesoare Ryzen 7000. Compania spune că lucrează acum cu partenerii pentru a lansa noi variante de BIOS, care limitează voltajul chipset-ului de pe plăcile de bază AM5, pentru a evita alimentarea procesorului cu sarcini peste limitele sigure.

Noile variante de BIOS pentru plăcile de bază AMD AM5 limitează voltajele

„Am găsit cauza problemei și deja am distribuit un nou firmware AGESA care ia măsuri asupra anumitor căi de alimentare pe plăcile de bază AM5 pentru a preveni operarea procesoarelor peste specificații, incluzând o limită pe voltajul chipset-ului la 1.3V. Niciuna dintre aceste schimbări nu va afecta abilitatea procesoarelor Ryzen 7000 să aplice overclocking asupra memoriile folosind profilurile EXPO sau XMP de pe kit-uri, sau abilitatea de a îmbunătăți performanța folosind tehnologia PBO.

Ne așteptăm ca partenerii noștri să lanseze noi versiuni de BIOS pentru plăcile de bază AM5 în următoarele câteva zile. Recomandăm tuturor utilizatorilor să verifice site-urile producătorilor de plăci de bază și să actualizeze BIOS-ul pentru a se asigura că sistemele lor au cele mai noi versiuni de software pentru procesoarele lor.

Cei ale căror procesoare au fost afectate de aceste probleme ar trebui să contacteze serviciul clienți AMD. Echipa noastră de service cunoaște această situație și va oferi prioritate acestor cazuri.”, a anunțat AMD.

Deja producători precum ASUS au lansat noi versiuni de BIOS pentru plăcile lor de bază AM5, dar acestea nu sunt versiuni „finale”. Noua versiune de BIOS 1302, disponibilă de pe 25 aprilie, este disponibilă în versiune Beta și menționează că limitează voltajul pentru modelele de procesoare Ryzen 7000X3D la 1.3V.

În timp ce AMD nu specifică clar dacă este vorba despre toate procesoarele Ryzen 7000, sau doar despre variantele X3D, ASUS menționează specific variantele noi X3D. Nu este clar însă dacă limitele de voltaje vor fi aplicate și variantelor „non-X3D”.

sursa: videocardz

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult