C.H.I.P. este un computer care costă doar 9 dolari

11.05.2015

Este greu să defineşti un computer în 2015. Oricare dispozitiv, „inteligent” sau nu, integrează componentele de bază pe care ne aşteptăm să le găsim într-un PC, însă într-o formă miniaturizată, cu putere de procesare scăzută. Raspberry Pi, Arduino şi alte astfel de dispozitive mici sunt computere în toată regula şi vin într-un format extrem de mic, numai bun de integrat în proiecte personale, însă preţul lor poate oscila între 30 şi 150 de dolari. Compania Next Thing consideră însă că preţul acestor dispozitive ar trebui să fie mult mai mic, anuntând C.H.I.P., un micro computer care costă doar 9 dolari.

Next Thing Co. a pornit un proiect pe Kickstarter pentru C.H.I.P., care a fost finanţat în timp record. Compania a cerut doar 50.000 de dolari pentru a putea porni producerea minusculei plăci C.H.I.P., însă deja a depăşit 600.000 de dolari cu ajutorul a peste 12.000 de susţinători. Ideea din spatele acestei iniţiative este simplă: C.H.I.P. poate sta la baza oricărui proiect personal şi poate îndeplini majoritatea funcţiilor unui computer de birou. Cu toate acestea este greu de crezut iniţial că poţi edita documente, poţi naviga pe internet şi poţi juca jocuri pe un computer de 9 dolari.

La capitolul hardware, C.H.I.P. stă mult mai bine decât ne-am fi aşteptat. La baza dispozitivului stă un procesor Allwinner de 1 GHz pe arhitectură ARM A13, care este alăturat unei cantităţi de 512 MB memorie RAM şi 4 GB spaţiu de stocare intern. Mai mult, conectivitatea dispozitivului ar trebui să satisfacă pe oricine. Există un port USB, o ieşire video composite şi o mufă pentru alimentare cu energie electrică. Două interfeţe GPIO asigură compatibilitatea cu accesorii externe, iar antenele WiFi şi Bluetooth asigură conectivitate la internet şi periferice.

Cea mai atractivă caracteristică a lui C.H.I.P. este însă suportul de care pare să beneficieze deja. În loc să lanseze o simplă placă de bază în jurul căreia să fie construite simple proiecte personale, Next Thing Co. a dezvoltat deja şi câteva accesorii foarte utile. Există accesorii pentru conectivitate la monitoare VGA sau HDMI, există deja un dispozitiv numit PocketC.H.I.P. care transformă C.H.I.P. într-un dispozitiv portabil şi există deja o distribuţie de Linux care rulează pe dispozitiv, şi care integrează deja aplicaţii pentru multe dintre funcţiile de bază ale unui computer.

PocketC.H.I.P. este însă probabil cel mai interesant accesoriu, întrucât oferă o soluţie portabilă plug & play pentru micul computer. Acesta oferă un display tactil rezistiv de 4,3” cu rezoluţie 470 x 272 pixeli, tastatură QWERTY, baterie de 3.000 mAh care oferă 5 ore de autonomie şi oferă acces la noi port-uri GPIO în partea de sus.

Deşi preţurile încep de la 9 dolari, există multe alte opţiuni de finanţare al proiectului de pe Kickstarter. Cei care doresc accesorii sau mai multe unităţi C.H.I.P. pot opta pentru opţiunile mai scumpe. Cea mai scumpă costă 489 dolari şi include zece plăci C.H.I.P. şi 10 unităţi PocketC.H.I.P.. Proiectul mai are aproape o lună pentru a strânge fonduri, iar Next Thing Co. se aşteaptă să poată livra unităţile comandate abia în luna mai a anului viitor. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult