Huawei Mate 40 Pro review: performanță și design de top, dar greu de recomandat

05.11.2020
Huawei Mate 40 Pro review: performanță și design de top, dar greu de recomandat

Este greu de crezut că a trecut numai un an de la primul smartphone Huawei fără servicii Google. Modelul Mate 30 Pro de anul trecut s-a dovedit a fi un telefon foarte bine construit și foarte performant, dar care a avut ghinionul să fie lansat într-o perioadă incertă pentru producătorul chinez. Anul acesta, Huawei are ceva mai multă încredere în dispozitivele sale, dezvoltând în ultimele câteva luni alternativa proprietară la Google Mobile Services. În același timp, compania pare să meargă și mai mult în direcția dispozitivelor premium, noul Mate 40 Pro fiind un smartphone extrem de bine construit. În continuare însă, recomandarea acestui model pentru un public larg este grea.

Huawei a reușit cu Mate 40 Pro să creeze un design ușor de recunoscut de la distanță

Mate 40 Pro este, în acest moment, unul dintre cele mai bine construite telefoane de pe piață, dacă nu chiar cel mai bine construit. Combinația de sticlă și metal pe care o întâlnim pe telefoanele premium de mulți ani a ajuns într-un punct în care este greu de crezut că în afară de un ecran complet, fără decupaje, mai are unde să meargă. Ei bine, Huawei reușește să mai adauge câteva elemente în plus, care să facă totul mai plăcut din punct de vedere vizual și chiar să ofere o identitate distinctă acestui telefon.

Huawei Mate 40 Pro front

Dacă pe partea din față, toate telefoanele de top arată cam la fel, Huawei încearcă în continuare să iasă în evidență cu lateralele și spatele lui Mate 40 Pro. Din nou avem o curbură extremă pe laterale, la 88 de grade, fapt care face acest telefon foarte alunecos. Pentru că ecranul este foarte curbat, până și protecția pentru ecran aplicată din fabrică este ciudată, având colțurile decupate. Asta înseamnă că există un risc mai mare de zgâriere pe acele colțuri. Îmbinarea dintre sticlă și metal este aproape perfectă, doar butoanele fizice power (de culoare roșie) și volum fiind evidente pe laterala din dreapta.

De altfel, este mare lucru că Huawei a integrat butoane fizice pe acest model, întrucât anul trecut a sărit peste butoanele de volum, lăsând doar un mic buton power. Fiind vorba despre un telefon așa curbat, butoanele sunt plasate mai degrabă spre spatele telefonului. Rama metalică găzduiește nu doar un port USB-C și un slot de cartele și carduri. Avem de a face și cu difuzoare stereo, plasate sus și jos, iar difuzorul de sus nu este comun cu cel pentru apeluri. Sunt componente diferite. Și, nu în ultimul rând, avem un port infraroșu, pentru cei care vor să controleze electrocasnicele cu telefonul.

Huawei Mate 40 Pro detail top

Partea din spate este însă cea care scoate acest telefon în evidență față de celelalte. Vorbim despre un capac decorat cu o culoare argintie care reflectă toate nuanțele posibile, în funcție de cum pică lumina. Acesta beneficiază de o textură mată, care strânge amprente, dar mai puțin decât un model lucios. Iar în partea de sus, modulul de cameră rotund este diferit față de dreptunghiurile negre pe care le-am tot văzut în ultimul an pe mai toate dispozitivele din piață.

Telefonul vine într-unul dintre cele mai bine dotate pachete

Huawei nu s-a zgârcit la accesorii, așa cum încep să facă ceilalți concurenți din piață. Avem un încărcător rapid de 66W, care din păcate folosește o mufă USB Type-A, deci nu este compatibil cu USB Power Delivery, care ar putea încărca și alte dispozitive rapid. Acesta este compatibil cu încărcare rapidă doar pe telefoane Huawei. Alături de acesta vine și cablul Type-A to Type-C, alături de o pereche de căști cu fir și… o husă de silicon. Da, Huawei arată că se poate să oferi un telefon de 1.200 de euro și cu accesorii în pachet, nu doar cu un cablu de încărcare. Probabil că de anul viitor Huawei, la fel ca alte companii din industrie, va lua exemplul Apple și va începe să scoată una câte una, husa, încărcătorul și căștile.Huawei Mate 40 Pro accesorii

Ecranul lui Mate 40 Pro este foarte bun, dar exagerat de curbat la margini

Sincer să fiu, ecranul de pe modelul Mate de anul acesta nu este extrem de diferit față de cel de pe modelul de anul trecut sau de pe P40 Pro-ul din primăvară. Upgrade-ul față de Mate 30 Pro este lipsa decupajului central, fiind acum înlocuit cu o perforare în formă de pastilă, alături de afișarea la 90 Hz. Huawei a ales și de data aceasta o rată de împrospătare mai degrabă conservatoare, probabil pentru a pune accent pe autonomie.

În continuare, consider că această curbură extremă este dăunătoare experienței de utilizare. Elementele de la marginea ecranului se preling pe margini, inclusiv butoanele de pe tastatura virtuală, iar sticla curbată atrage reflexiile tuturor luminilor din jur. Și, nu în ultimul rând, fiind vorba despre un panel OLED, extremitățile își schimbă culoarea, lucru vizibil în special pe fundal alb. Da, arată bine, dar cred că design-ul nu ar trebui să stea în calea experienței de utilizare.

În rest, ecranul este unul dintre cele mai luminoase și mai colorate de pe piață, oferind atât profiluri suprasaturate, cât și naturale în utilizare. Pentru cei care plănuiesc să facă multe fotografii, recomand profilul natural.

Huawei oferă autentificare biometrică multiplă, un avantaj în perioada pandemiei

Și pentru că ambele sisteme de securitate ale telefonului sunt integrate cumva în ecran, cred că este o idee bună să le amintesc tot la acest subiect. Vorbim despre un senzor de amprentă optic, poziționat în partea de jos a ecranului și de un senzor 3D cu infraroșu, care este integrat în decupajul pentru camera frontală. Practic, acesta din urmă face exact ceea ce făcea și senzorul de anul trecut de pe Mate 30 Pro, dar într-un spațiu mai mic. Este o îmbunătățire la nivel de design, însă în continuare, nu o soluție ideală. Decupajul din ecran este tot mare, doar că nu mai este poziționat central.

Din fericire, aceste două soluții funcționează perfect de fiecare dată. Iar acum, în perioada pandemiei, când purtăm mască peste tot, este bine că există opțiunea de deblocare prin amprentă, care funcționează rapid și precis de fiecare dată, întrucât recunoașterea facială nu mai este o soluție atât de potrivită.

Cum era de așteptat, Mate 40 Pro oferă performanță de top

Huawei nu este o companie care s-a concentrat până acum pe performanță brută pe telefoanele sale, investind mai degrabă în tehnologii care ajută la crearea unei experiențe mai bune, indiferent de resursele disponibile. Totuși, procesorul Kirin 9000 din Mate 40 Pro este la momentul redactării acestui test considerat drept cel mai puternic chipset de pe piața de telefoane cu Android. Dar nu prea ai avea cum să îți dai seama, întrucât și Kirin 990 de anul trecut funcționa la fel de bine și încă o face pe dispozitive precum Mate 30 Pro și P40 Pro.

Huawei Mate 40 Pro back2

În teorie, acest cip poate să facă de toate și la anumite capitole să le facă mai bine decât alte modele. De exemplu, în procesare AI sau chiar la capitolul de procesare 3D. Totuși, va fi greu de dovedit acest lucru, întrucât software-ul disponibil rămâne o problemă. Multe dintre jocurile 3D populare sunt dependente de Google Play Services, în timp ce testele de performanță obișnuite nici n-au vrut să se instaleze pe modelul pe care l-am avut spre testare. Din testele obișnuite precum AnTuTu, GeekBench, PCMark și 3DMark, doar ultimul a putut fi instalat. Restul, au refuzat să se instaleze atât din AppGallery, cât și din alte surse precum APK Pure, sau chiar folosind căutarea de aplicații de pe Petal Search.

Benchmarks

  • 3DMark Wildlife – 3563
  • 3DMark SlingShot Extreme Vulkan – 4853

Autonomia este bună, dar încărcarea rapidă este adevăratul avantaj

Huawei a pariat corect pe un ecran la 90 Hz față de unul la 120 Hz, care ar putea să consume mai multă energie. Autonomia este în continuare un punct forte al seriei Mate, modelul 40 Pro fiind unul pe care te poți baza chiar și două zile la o utilizare normală. Desigur, stilul de utilizare variază pentru fiecare, dar dacă nu te joci foarte mult pe telefon sau dacă nu faci foarte multe poze și filmări, poți ajunge până în a doua seară cu ceva autonomie.

Și dacă rămâi fără baterie pe parcursul zilei, în cazul în care ai la îndemână încărcătorul din pachet, poți să încarci telefonul în doar câteva minute. Cu încărcătorul de 66W, telefonul ajunge la 100% în mai puțin de o oră și poți avea destulă energie pentru întreaga zi după doar câteva minute. Nu este primul telefon cu încărcare atât de rapidă pe care îl testez, însă viteza este uimitoare de fiecare dată. Desigur, îl poți încărca wireless dacă vrei, dar probabil că nu vei dori încărcare așa lentă.

Huawei Mate 40 Pro side right

Software-ul de pe Mate 40 Pro încă nu poate fi recomandat utilizatorilor de rând

Și dacă sunt puține lucruri de reproșat în general acestui telefon, în continuare experiența software nu este una care să se alinieze cu așteptările utilizatorilor în 2020. Și nu este obligatoriu vina Huawei, dar asta nu face situația mai puțin complicată pentru utilizatori.

Compania încearcă să ofere alternative la majoritatea serviciilor Google, cu un serviciu de hărți, căutări proprii și chiar editoare de documente, însă oricine este dependent de serviciile Google pentru serviciu sau care folosește zilnic aplicații precum Google Docs, Google Maps, YouTube sau orice altceva produs de dezvoltatorul sistemului de operare Android, nu va funcționa. Iar momentan nu există nici alternative care să permită instalarea lor pe acest model. Cel puțin nu și cu posibilitatea de a folosi contul de Google. Unii ar putea spune că aceste servicii pot fi accesate din browser, dar experiența de utilizare nu este ideală.

Huawei Mate 40 Pro front center

Poți găsi în AppGallery din ce în ce mai multe aplicații, în special locale, de la aplicații de banking locale la aplicații de știri și chiar de ride sharing (Bolt, de exemplu), însă nu le vei găsi pe cele din SUA. Facebook, Instagram, WhatsApp, Uber, etc. vor trebui descărcate fie de pe site-urile oficiale, fie de pe magazine alternative. Iar mulți utilizatori nu vor dori să își bată capul cu asta și este de înțeles. Dacă nu te pricepi sau nu vrei să depui efortul pentru a face un Mate 40 Pro „funcțional” la nivelul la care ești obișnuit de pe un telefon cu Google preinstalat, probabil că acesta nu este telefonul pentru tine.

În rest, EMUI 11 continuă să fie o interfață destul de funcțională, cu foarte multe opțiuni, multe dintre ele ascunse. Probabil că multe dintre aceste funcții vor rămâne ascunse, întrucât majoritatea utilizatorilor nici nu știu cum să le acceseze sau să le folosească. Ultimele versiuni au fost o combinație de iOS cu One UI, împrumutând elemente din ambele. La prima configurare ești invitat să instalezi multe aplicații din App Gallery, și chiar dacă refuzi asta, tot vei găsi foarte multe pictograme în meniu cu scurtături către aplicații multimedia și jocuri. Cei care urăsc „bloatware-ul” vor pierde câteva minute cu dezinstalarea acestor aplicații.

Huawei Mate 40 Pro back logo

„Cea mai bună cameră” nu este cea mai bună în toate situațiile

Chiar dacă testele celor de la DxOMark spun că Mate 40 Pro are cea mai bună cameră a momentului de pe smartphone-uri, personal, nu am observat asta în utilizare. Este o cameră foarte bună, cu siguranță, însă nu mi se pare obligatoriu „cea mai bună” pe care am încercat-o în ultima vreme.

Camerele de pe Galaxy Note20 Ultra și chiar Galaxy Z Fold2 sunt din anumite puncte de vedere mai bune, însă nu din toate punctele de vedere. De exemplu, zoom-ul de pe Huawei este mai performant. Dar camera ultra-wide de pe Samsung oferă un câmp vizual semnificativ mai larg. Iar camera principală pe Samsung pare să capteze mai puțin zgomot de imagine în majoritatea scenariilor.

Huawei Mate 40 Pro camera detail

Când vine vorba despre modul nocturn, cel pe care Huawei practic l-a inventat pe piața de smartphone-uri, performanța este bună pe camerele ultra-wide și wide, însă inutilizabil pe camera cu zoom. Asta pentru că această cameră nu este activată decât dacă este destul de multă lumină în cadru. Mai mult, captura pe modul nocturn este extrem de lentă în comparație cu concurența din piață. Huawei, la fel ca Samsung, îți cere să stai nemișcat de două ori mai mult decât alte companii pentru rezultate similare. Timpi de expunere de 10 sau 8 secunde sunt comuni pe acest model, iar rezultatele nu sunt obligatoriu mai bune decât pe alte telefoane cu night mode din ultimele câteva luni.

Foto zi

Foto noapte

Am fost surprins plăcut însă de zoom-ul 10x hibrid pe timp de zi. Pierderile de detalii sunt minime, în timp ce rezultatele sunt foarte utilizabile. Sunt puține cazuri în care vei avea cu adevărat nevoie de zoom 10x, însă acesta există. Poate fi extins și până la 50x, dar deja peste 10x calitatea se pierde foarte mult. Modul de fotografiere a lunii este însă încă prezent în aplicația de cameră și funcționează chiar mai bine decât funcționa pe P30 Pro anul trecut, când a fost lansat.

Concluzii

Cu riscul de a suna ca o moară stricată, consider că Mate 40 Pro mi se pare unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață din punct de vedere hardware, dar care nu poate fi recomandat celor care nu se pricep la instalarea aplicațiilor care nu sunt disponibile în AppGallery. Lipsa acestor aplicații, în special a celor de la Google, va fi în continuare o problemă pentru cei care le folosesc zilnic și depind de ele.

În rest, telefonul acesta are de toate, este bine construit, arată impresionant și este ușor de recunoscut din aproape oricare unghi. Camera foto este foarte bună, dar pe mine, cel puțin, nu m-a impresionat cu adevărat. Totuși, cu un preț de 1.200 euro la lansare, Huawei ar trebui să vină cu ceva mai mult decât o construcție premium și o cameră bună, pentru a justifica cumpărarea telefonului având în vedere dezavantajul pe partea software. Asta, sau un preț mai mic.

Părţi pozitive

+ Unul dintre cele mai bine construite telefoane de pe piață
+ Autonomie bună și încărcare foarte rapidă
+ Foarte performant
+ Cameră foarte bună în majoritatea situațiilor
+ Oferă și recunoaștere facială 3D și senzor de amprentă

Părţi negative

- Fără servicii Google este greu de recomandat
- Ecranul este exagerat de curbat la margini
- Preț foarte mare, având în vedere dezavantajele pe partea software

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult