Intel acuză AMD că reduce performanța laptopurilor cu Ryzen la funcționarea pe baterie

24.11.2020
Intel acuză AMD că reduce performanța laptopurilor cu Ryzen la funcționarea pe baterie
foto: AMD

Învins fără drept de apel pe segmentul desktop, Intel recurge la acuzații publice îndreptate împotriva rivalului AMD, vizând descurajarea consumatorilor tentați să achiziționeze laptopuri motorizate de procesoare Ryzen 4000.

În cursul zilei de vineri, Intel a invitat jurnaliști și analiști din domeniul IT pentru a ține o prezentare pe subiectul procesoarelor AMD, susținând o discrepanță gravă între performanța oferită de laptopurile echipate cu procesoare Ryzen 4000 atunci când sunt alimentate de baterie, comparat cu performanța acelorași sisteme alimentate de la priza AC. Potrivit Intel, în timp ce ultimele procesoare AMD oferă o durată de viață a bateriei puțin mai bună decât alternativa Intel, rezultatul este obținut prin reducerea performanțelor procesorului cu 38-48%.

Intel AMD Ryzen
foto: Intel

Potrivit companiei, procesoarele Intel 11th Gen pierd în medie doar 8% din performanțele inițiale, mesajul Intel fiind acela că AMD sacrifică performanța pentru o durată mai mare a bateriei.

În susținerea acuzațiilor, Intel a prezentat o serie de slide-uri, reflectând benchmark-uri rulate pe laptopuri Lenovo motorizate de procesoare Ryzen 3, 5 și 7, plus încă un laptop produs de HP. Potrivit Intel, limitarea performanțelor pe diferitele sisteme AMD anulează de facto distincțiile dintre diferitele modele de procesoare, atunci când sunt alimentate de baterie. Fără prea multe finețuri, un reprezentant al companiei a declarat în fața jurnaliștilor că informațiile prezentate invalidează întregul pachet de produse al AMD.

Intel AMD Ryzen
foto: Intel

În timp ce recunoaște că sistemele AMD oferă o durată de viață superioară a bateriei, compania susține că performanțele platformei Intel Tiger Lake sunt mult mai bune decât cele livrate de echivalentul AMD.

Dincolo de acuzațiile aduse rivalului AMD, teza principală a prezentării ținute de Intel în fața jurnaliștilor este aceea că review-urile pentru sisteme laptop nu ar mai trebui să țină cont de modul de funcționare conectat la priza AC. Sau măcar, testele de performanță să fie repetate și în modul de alimentare pe baterie, oferind astfel o imagine completă asupra produsului prezentat. Argumentul prezentat de companie a fost susținut de repere precum WebXPRT și Sysmark, cu unele discuții și despre rezultatele PCMark.

Intel AMD Ryzen
foto: Intel

În mod predictibil, teste de performanță independente arată o imagine diferită, pe alocuri în contradicție celei conturate de Intel. Spre exemplu, testele făcute cu benchmark-ul Cinebench R23 și Corona Render 1.3 arată aproximativ înjumătățirea performanțelor tocmai la platforma Intel, în timp ce performanțele platformei AMD rămân aproximativ neschimbate:

Intel AMD Ryzen
sursa: extremetech.com

În schimb, platforma Intel pare să fie avantajată la funcționarea pe baterie doar în anumite scenarii care permit activarea de scurtă durată a tehnologiei turbo boost, cum ar fi pornirea aplicațiilor, încărcarea paginilor web, etc.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult