Intel va lansa procesoare cu 10 nuclee pentru platforma LGA-1151, concurând astfel seria Ryzen 3000 de la AMD

26.11.2018
Intel va lansa procesoare cu 10 nuclee pentru platforma LGA-1151, concurând astfel seria Ryzen 3000 de la AMD

Reciclând pentru a şasea oară procesul de fabricaţie pe 14nm, Intel va lansa încă o serie de procesoare Core i9, de această dată cu 10 nuclee, forţând limitele platformei LGA-1151 în ce priveşte consumul de energie şi căldura degajată. Totul în speranţa de a obţine un nivel de performanţă mai competitiv în faţa noii oferte de procesoare AMD Ryzen 3000 pentru platforma AM4, reprezentată de nucleul Zen2 pe 7nm.

Dacă zvonurile de până acum se adeveresc, Intel va concura AMD prin forţa brută a unui număr mai mare de nuclee (10 vs 8), încercând să compenseze astfel pentru folosirea unui proces de fabricaţie inferior (14nm vs 7nm).

Botezat Comet Lake-S, noul CPU deca-core va trebui să gestioneze cumva problema consumului de energie şi a temperaturilor de funcţionare, cu greu ţinute sub control la actuala serie octa-core Coffee Lake-S. Probabil, Intel va opta pentru frecvenţe all-core mai reduse decât întâlnim la actualul vârf de gamă Core i9-9900K, capabil să susţină 4.7GHz în modul boost cu toate cele 8 nuclee active, mizând şi de această dată pe atingerea pragului de 5 GHz în aplicaţiile slab optimizate pentru multiprocesare.

Din păcate, este puţin probabil ca Intel să renunţe la preţurile prohibitive cerute pentru seria de procesoare Core i9. În cel mai „fericit” scenariu, putem spera ca preţul de 488 dolari cerut pentru actualul vârf de gamă Core i9-9900k să fie reciclat pentru modelul cu zece nuclee, rezultând o mică scădere de preţ pentru modelul octa-core deja lansat. Însă mai degrabă, Intel va forţa un preţ apropiat pragului de 600 dolari, justificat prin capacitatea limitată de producţie a noului model.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult