Kingston KC3000 review: SSD de „gaming”, deghizat într-un model de productivitate

31.05.2023
Kingston KC3000 review: SSD de „gaming”, deghizat într-un model de productivitate

Kingston Fury Renegade este în continuare unul dintre cele mai performante SSD-uri din piață, și unul dintre cele mai performante pe care le-am testat la Go4it până acum. În timp ce acele modele sunt adresate gamer-ilor, Kingston vinde un produs „înfrățit”, cam la fel de performant, dar dedicat sistemelor de productivitate. Acesta se numește Kingston KC3000 și oferă specificații în mare parte identice cu cele ale modelului Renegade, singurele diferențe importante fiind sticker-ul de la exterior și pachetul în care sunt livrate.

Kingston KC3000 vine într-un simplu blister pack

În timp ce modelele Fury Renegade sunt livrate în pachete de carton mai voluminoase, Kingston KC3000 vine într-un blister simplu, asemeni unui card SD. Acest lucru nu este atât de important pentru produsul în sine, însă permite companiei să livreze mai multe unități cu același efort, sugerând că acesta este mai degrabă un produs de masă. În afară de fptul că ai nevoie de o foarfecă pentru a desface cutia, SSD-ul de la interior este în mare parte identic.

Kingston nu livrează KC3000 cu un șurub pentru montura pe o placă de bază și nici cu un radiator de orice fel. Sticker-ul negru care indică modelul acestui SSD este singurul lucru distinctiv pe care îl putem observa. Desigur, vorbim despre un SSD pe format 2280, cea mai populară dimensiune din piață, compatibilă cu majoritatea PC-urilor, laptop-urilor și chiar cu consolele de gaming PlayStation 5. Atenție însă, chiar dacă acest SSD poate fi instalat și folosit în PlayStation 5, Sony recomandă un radiator pentru SSD pentru a asigura un nivel de performanță ridicat în timpul rulării jocurilor. Astfel, va trebui să cumpărați un radiator separat pentru acest model.

Kingston KC3000 pack

În acea situație, recomand mai degrabă să vă îndreptați către un model care vine livrat cu un radiator instalat din fabrică precum modelul Fury Renegade Heatsink, fie unul cu un radiator în pachet.

Specificațiile sunt aproape identice cu cele ale modelelor Fury Renegade

Comparând listele de specificații între KC3000 și Fury Renegade, am observat foarte puține diferențe reale între cele două. Ambele folosesc același controller Phison E18, aceleași tipuri de memorii NAND 3D TLC, și vin livrate în aceleași variante de stocare: 500 GB și 1, 2 sau 4 TB. Întâmplarea face că avem la dispoziție spre testare aceeași capacitate pe care am avut-o și în cazul lui Fury Renegade, cea de 2 TB, deci putem compara direct performanțele.

Kingston KC3000 handheld

Kingston spune că modelele KC3000 au o viteză de citire de maximum 7 GB/s, pe când modelele Renegade au 7,3 GB.. Din punct de vedere al numărului de operațiuni pe secundă sunt identice, însă KC3000 are limite mai mici de scriere totală pe parcursul utilizării:

  • KC3000 512GB – 400TBW
  • KC3000 1024GB – 800TBW
  • KC3000 2048GB – 1.6PBW
  • KC3000 4096GB – 3.2PBW

Din fericire toate modelele sunt recomandate pentru 1.800.000 ore, adică 205 ani de funcționare non-stop. Probabil că în acest timp, SSD-urile vor fi tehnologie antică și totul va fi stocat direct în creier, poate cu ajutorul tehnologiilor pe care le dezvoltă companii precum Neuralink. Kingston promite 5 ani de garanție pe aceste modele sau până își ating limita de scriere. Nu cred că for fi foarte mulți care vor reuși să scrie 1.6 PB de date pe acest SSD în următorii 5 ani.

Performanța Kingston KC3000 este exact cum sugerează toate semnele: de top

Am instalat SSD-ul pe o placă de bază ASUS ROG X670E Crosshair Hero, care este echipată exclusiv cu slot-uri M.2 cu patru magistrale PCI-Express (x4). De asemenea, toate SSD-urile instalate pe placa de bază beneficiază de răcire de la un heatsink imens, echipat cu pad-uri termale pe ambele părți. Fiind vorba despre un SSD cu cipuri pe ambele părți, acest lucru asigură răcire optimă.

Practic, în teste, KC3000 se comportă identic cu Kingston Fury Renegade de aceeași dimensiune, depășind chiar și specificațiile listate pe site-ul oficial și pe ambalajul în care vine. Deși viteza maximă „promisă” este de 7.000 MB/s la citire, în realitate, SSD-ul atinge 7,3 GB/s, la fel ca Renegade și atinge 7 GB și la scriere. Astfel, bănuiesc că există două versiuni de KC3000 pe piață. Unele care sunt exact aceleași SSD-uri cu Renegade, dar cu alte sticker-e, care menționează alt model (și probabil o redenumire din firmware), și altele cu viteza maximă promisă de 7.000 MB/s la citire. Această strategie este mai economică din punct de vedere al costurilor de fabricație, putând vinde volume mai mari ale unui produs care se află la mare cerere, fără să aștepți după o singură linie de producție.

Kingston KC3000 handheld back

Avantajul clienților este că pot primi un SSD puțin mai performant, la același preț. Și chiar dacă primiți unul cu viteza „standard”, acesta este în continuare unul dintre cele mai rapide SSD-uri PCI-Express 4.0 din piață.

Răcirea asigurată de radiatorul de pe placa de bază asigură o performanță complet stabilă chiar și la stres intens pe termen lung, vitezele fiind foarte consistente între testele din benchmark-ul ATTO.

Benchmarks

  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 7.388 MB/s / Write: 7.084 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 3.803 MB/s / Write: 5.99 MB/s
  • Atto Disk Benchmark – Read: 6,44 GB/s / Write: 6,82 GB/s
  • AS SSD Benchmark – Read: 6.204 MB/s / Write: 6.078 MB/s

Concluzii

Kingston KC3000 este un SSD de top, care mi se pare complet interschimbabil cu modelele Fury Renegade din piață. Astfel, dacă vrei să cumperi un KC3000 sau un Fury Renegade și doar unul din ele este pe stoc, poți alege oricare dintre aceste modele, fără frică. Sunt în mare parte identice din punct de vedere al performanței. Repet însă: dacă ai nevoie de un SSD pentru PlayStation 5, modelul Renegade cu heatsink instalat din fabrică este probabil alegerea cea mai potrivită. Dacă nu găsești acel model, poți folosi un heatsink 3rd party pe care îl cumperi separat alături de KC3000 sau Renegade „standard”, dar și costurile vor crește puțin.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult