Kingston Fury Renegade Heatsink 2TB review: acum și cu răcire

13.12.2022
Kingston Fury Renegade Heatsink 2TB review: acum și cu răcire

SSD-ul Kingston Fury Renegade, testat anul trecut a fost și încă este unul dintre cele mai rapide modele pe care le poți cumpăra pentru un upgrade pentru stocarea de pe PC sau chiar pentru o consolă PlayStation 5. În special varianta cu capacitate de 2 TB împingea la maximum limitele de viteză posibile pe un SSD, iar acum există o variantă care promite și mai multă performanță. Pentru că nu toate plăcile de bază includ și sisteme de răcire pasivă sau activă pentru SSD-uri, Kingston a lansat acum o variantă cu răcire proprie, care să asigure că performanța ridicată este susținută și în timp.

La interior, Kingston Fury Renegade este identic, dar a primit „haine” noi la exterior

Practic, noul SSD Kingston Fury Renegade este, la nivel hardware, identic cu cel pe care l-am testat anul trecut. Varianta nouă este în schimb echipată cu un heatsink de dimensiuni generoase, care acoperă atât cipurile din partea de sus, cât și pe cele din partea de jos, acesta fiind un SSD „dual sided”. Heatsink-ul este de asemenea detașabil, având șuruburi evidente, pentru a putea fi scos sau înlocuit cu o altă soluție de răcire, însă, dacă ai ales modelul cu răcire integrată, probabil că nu vei dori să faci asta. Poți alege varianta originală în cazul acela.

SSD-ul vine într-o cutie simplă, realizată în mare parte din carton, dar care include și un înveliș de plastic, care ajută la protejarea piesei la transport. De altfel, în afară de acest înveliș, totul pare să fie reciclabil. Nu sunt include alte accesorii sau manuale. Fiind vorba despre un SSD, nici măcar nu sunt necesare.

Kingston Fury Renegade heatsink pack

Platforma de test

Pentru testarea acestui SSD am folosit un sistem pe care îl avem la test, echipat cu Ryzen 7 7700X, unul dintre cele mai noi și mai performante procesoare ale momentului, alături de o placă de bază AORUS ELITE AX X670, 32 GB memorie RAM DDR5 Kingston Fury Renegade de 32GB și o placă grafică Radeon RX 6650 XT, care nu ajută la stocare, dar completează configurația drept una de gaming.

Placa de bază are un radiator inclus, însă l-am îndepărtat pentru a putea găzdui acest SSD, iar pentru testare am folosit exclusiv un port PCI-Express 4.0 x4. Slot-ul PCI-Express 5.0 a fost populat cu un SSD Crucial P3 Plus, pe care era instalat sistemul de operare. Utilizarea unui slot PCI-E 5.0 nu ar fi ajutat la îmbunătățirea performanței, întrucât ambele slot-uri erau conectate direct la procesor.

Kingston Fury Renegade heatsink back

Kingston Fury Renegade rămâne unul dintre cele mai performante SSD-uri din piață

Am rulat testele de performanță uzuale pentru SSD-uri și am observat că rezultatele sunt aproape identice între acest model și cel de anul trecut. Kingston Fury Renegade este în continuare un SSD de top, oferind unele dintre cele mai înalte viteze de transfer din piață.

Un singur test mi-a atras însă atenția: ATTO. Acesta rulează teste repetate, cu fișiere de diverse dimensiuni, care pune presiune asupra SSD-ului pentru un timp îndelungat. În timp ce în teste precum CrystalDiskMark este ușor să obții performanțe înalte, întrucât testul se termină repede și nu este destul timp să vezi dacă performanța poate fi afectată de temperatură, în ATTO, ai o evoluție clară a performanței în timp.

Benchmarks

CrystalDiskMark

  • SEQ1M Q8T1 – Read: 7.362 MB/s / Write: 6.958 MB/s
  • SEQ1M Q1T1 – Read: 4.120 MB/s / Write: 6.278 MB/s

AS SSD

  • SEQ – Read: 6.250 MB/s / Write: 6.130 MB/s
  • 4K-64Thrd: 3.798 MB/s / Write: 5.187 MB/s

ATTO

  • Write: 6,45 GB/s
  • Read: 6.86 GB/s

SSD-ul s-a apropiat mult de viteza de 7 GB/s promisă de Kingston, care este chiar depășită în CrystalDiskMark, care raportează 7.3 GB/s la citire și 7 GB/s la scriere, însă realist acesta oferă cam 6,5 GB la scriere și cam 6,85 GB/sla citire. Și cam acolo rămâne pe toată perioada testării, datorită răcirii suplimentare asigurată de radiator.

Originalul Fury Renegade de la Kingston era livrat fără răcire aplicată, cu o plăcuță subțire de metal opțională, care ajuta, dar nu făcea obligatoriu minuni, întrucât doar amâna doar limitarea vitezei la performanțe scăzute.

Kingston Fury Renegade heatsink plug

Având în vedere că Sony recomandă un SSD cu radiator aplicat pentru PlayStation 5, noul model Fury Renegade poate fi introdus direct într-o consolă PlayStation fără alte modificări. Puteți consulta ghidul nostru despre procesul de instalare.

Concluzii

Fie că ai nevoie de un SSD rapid pentru jocuri video, producție video sau pentru o consolă PlayStation 5, Kingston Fury Renegade este unul dintre cele mai performante din piață.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult