MacBook Air și iMac cu procesor Apple M3 ar putea debuta in 2023, la scurt timp după M2 Pro și M2 Max

23.01.2023
MacBook Air și iMac cu procesor Apple M3 ar putea debuta in 2023, la scurt timp după M2 Pro și M2 Max
foto: Matthew Moniz (YouTube)

Chiar dacă Apple lansează săptămâna aceasta noile modele MacBook Pro cu procesoare M2 Pro și M2 Max, s-ar putea să nu film prea departe de procesoarele M3. Se pare că tot anul acesta, noi modele MacBook Air și iMac ar putea debuta cu cea de-a treia generație de procesoare Apple Silicon, M3, construită cu ajutorul procesului de fabricație mult mai eficient, de 3nm.

Procesoarele Apple M3 pe 3nm ar putea debuta în 2023

Informația vine de la Bloomberg, un nou raport scris de Mark Gurman menționând lansarea acestor noi produse. Chiar dacă nu este clar când exact Apple le va aduce pe piață, Gurman se așteaptă ca procesorul M3 să fie disponibil spre finalul acestui an, sau la începutul anului viitor.

Tot Gurman este cel care a vorbit pentru prima dată despre această posibilitate încă din luna iunie a anului trecut. Acesta a menționat că Apple lucrează la un MacBook Air de 13 inch, un MacBook Air de 15 inch și un nou model iMac, toate echipate cu procesorul M3. Gurman a adăugat că procesorul M3 ar putea fi disponibil chiar în 2023, și, având în vedere că anul abia a început, Apple mai are 11 luni la dispoziție să îl aducă pe piață. Pentru iMac, acesta ar fi primul upgrade de la debutul modelului cu M1 din 2021, care nu a fost încă actualizat la M2.

Procesorul M3 ar urma să aducă un aport important de performanță pentru dispozitivele din gamele mai ieftine de la Apple. Potrivit TSMC, compania care produce procesoarele pentru Apple, procesul de 3nm poate îmbunătăți viteza cu până la 15% și poate reduce consumul de energie cu 30%, comparativ cu procesul de 5nm. Având în vedere că M2 deja oferă între 20 și 30% performanță îmbunătățită față de M1, care oricum este în continuare destul de performant pentru majoritatea sarcinilor obișnuite și chiar pentru unele profesionale, computerele cu M3 ar putea fi unele dintre cele mai performante din clasele de dispozitive din care fac parte.

MacBook Air și iMac nu sunt singurele dispozitive care ar putea fi actualizate cu un procesor M3 în curând. În aceeași zi în care Apple a anunțat noile MacBook Pro, analistul Apple Ming-Chi Kuo a afirmat că Apple ar putea lansa o nouă serie de modele MacBook Pro, probabil echipate cu noi procesoare M3 Pro și M3 Max, în prima jumătate a anului 2024. Acestea ar putea fi și primele modele MacBook echipate cu ecrane OLED cu panel tactil.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult