Microsoft lansează Security Copilot, versiunea de ChatGPT pentru probleme de securitate cibernetică

29.03.2023
Microsoft lansează Security Copilot, versiunea de ChatGPT pentru probleme de securitate cibernetică
foto: Microsoft

Deși, încă nu lasă fără job responsabilii IT angajați pentru rezolvarea micilor probleme cu rețeaua sau imprimanta, Security Copilot ar putea reduce nevoia pentru specialiști IT cu experiență. Teoretic, până și un începător va putea lua măsuri pentru reducerea efectelor unui atac informatic, sfătuindu-se mai întâi cu „expertul” bazat pe inteligență artificială.

Potrivit descrierii oferite chiar de Microsoft, Security Copilot este un asistent pentru profesioniștii în securitate cibernetică, conceput pentru a asista identificarea breșelor și interpretarea mai rapidă a datelor și indiciilor colectate zilnic. Conectat la jurnalele de securitate generate automat, Security Copilot ar putea lua chiar rolul de supraveghetor mereu la datorie, alertând în timp real responsabilii companiei despre potențiale vulnerabilități sau incidente de securitate.

Totuși, în forma actuală, asistentul bazat pe AI-ul GPT-4 arată mai degrabă ca o fereastră de chat, unde poți pune diverse întrebări pe teme de securitate cibernetică. Spre exemplu, poți întreba „care sunt toate incidentele de securitate din compania mea?”, AI-ul generând un rezumat pe baza alertelor de securitate declanșate recent. Totuși, dincolo de aparențe, serviciul își derivă răspunsurile pe baza unei „experiențe” de 65 trilioane de semnale zilnice pe care Microsoft le colectează în cadrul efortului de centralizare a informațiilor despre amenințări de securitate, plus alte abilități specifice securității.

Potrivit Microsoft, Security Copilot este conceput pentru a asista munca unui analist de securitate, mai degrabă decât să o înlocuiască – și include chiar și un panou unde responsabilii IT pot comunica informații despre incidentele descoperite. Experții în securitate pot folosi Security Copilot pentru a asista investigarea incidentelor sau pentru a rezolva mai rapid evenimentele apărute, însă nu ca o soluție pentru acestea.

Microsoft precizează și că, la fel ca restul serviciilor bazate pe ChatGPT, Security Copilot poate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News