Microsoft, obligat de autoritățile UE să nu mai forțeze deschiderea link-urilor în browserul Edge

05.09.2023
Microsoft, obligat de autoritățile UE să nu mai forțeze deschiderea link-urilor în browserul Edge

Alegerea unui web browser preferat, altul decât Microsoft Edge, presupune un anumit nivel de determinare și cunoștințe din partea utilizatorilor Windows 11, efortul fiind doar parțial ușurat de selecțiile adăugate la presiunea autorităților Europene.

Problema este că și după ce reușești să alegi soluția preferată (ex. Google Chrome), Microsoft îți ignoră opțiunea bifată, deschizând toate link-urile care țin de produsele proprii în browser-ul Edge. Spre exemplu, dacă accesezi orice link către secțiunea Help a unei aplicații Microsoft, informația va fi afișată tot cu Microsoft Edge. Aceeași tactică este folosită și pentru accesarea serviciilor companiei (ex. Microsoft 365, Bing), fiind aproape imposibil să lucrezi eficient cu un alt web browser în afară de soluția agreată de Microsoft, dacă ai optat deja sau ești nevoit să folosești un serviciu din ecosistemul dezvoltatorului Windows.

„În Spațiul Economic European (SEE), componentele sistemului Windows folosesc browser-ul implicit pentru a deschide linkuri”, se arată într-o notă de modificare dintr-o versiune de testare Windows 11 lansată pe Dev Channel luna trecută. Astfel, modificările se aplică doar pentru utilizatorii europeni și doar dacă folosesc Windows 11.

În continuare, selecția exprimată privind browser-ul web implicit este ignorată parțial pentru utilizatorii Windows 10, afectând inclusiv experiența folosirea opțiunii de căutare integrată cu sistemul de operare. Anterior, puteai folosi aplicații precum EdgeDeflector pentru a ocoli restricțiile de browser impuse de Microsoft, accesând rezultatele căutării din meniul Start în browser-ul preferat. Microsoft a închis această „portiță” în urmă cu aproape doi ani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News