Noile Mac-uri de la Apple nu vor mai putea rula Windows prin Boot Camp

24.06.2020
Noile Mac-uri de la Apple nu vor mai putea rula Windows prin Boot Camp

Computerele Mac de la Apple sunt foarte bine optimizate pentru a rula macOS, sistemul proprietar de operare al companiei. Totuși, utilizatorii de MacBook, Mac Mini, iMac sau Mac Pro au opțiunea de a instala sistemul de operare Windows folosind utilitarul Boot Camp de la Apple, în mod oficial. Acum că Apple renunță la procesoarele Intel în favoarea unor alternative proprietare, bazate pe arhitectura ARM, funcționalitatea Boot Camp va dispărea.

Boot Camp va rămâne doar pe computere echipate cu procesoare Intel

Dispariția Boot Camp nu va veni peste noapte, însă. Momentan toate computerele Apple care sunt la vânzare sunt bazate pe procesoare Intel. Acestea vor continua să ofere acces la Boot Camp și să ruleze nativ Windows. Utilitarul va funcționa pe aceste sisteme chiar și după lansarea noului macOS 11 Big Sur, care va începe tranziția computerelor Apple la arhitectura ARM.

Totuși, primele computere Apple care nu vor mai fi compatibile cu Windows prin intermediul Boot Camp vor fi cele care vor fi lansate la sfârșitul acestui an. Compania spune că primele modele cu procesoare Apple vor fi lansate foarte curând. Acestea vor rula din fabrică macOS 11 Big Sur și vor putea rula aplicații de iOS și iPad OS nativ. De asemenea, folosind interfața software Rosetta 2, acestea vor putea rula și aplicații x86 dezvoltate pentru procesoare Intel.

Vor exista alternative pentru a rula Windows și pentru Mac-urile cu ARM

Și totuși ce vor putea face utilizatorii de Mac pentru a rula aplicații de Windows sau chiar sistemul de operare Windows? Vor trebui să apeleze la soluții alternative de virtualizare. Aplicația Parallels este deja foarte populară printre utilizatorii de Mac, aceasta permițând rularea aplicațiilor de Windows în mașină virtuală direct pe desktop-ul de macOS.

Există însă câteva limitări. Mașina virtuală nu are acces la toate resursele computerului. Aceasta rulează sub un alt sistem de operare care folosește de asemenea resurse. Apoi, Parallels și alte aplicații de mașină virtuală nu sunt gratuite.

Boot Camp permitea gratuit să instalezi Windows pe un computer Apple fără alte limitări sau bătăi de cap.

via Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult