Western Digital anunță o nouă familie de hard disk-uri cu tehnologie OptiNAND

01.09.2021
Western Digital anunță o nouă familie de hard disk-uri cu tehnologie OptiNAND

Western Digital anunță o nouă arhitectură pentru dispozitive de stocare numită OptiNAND, care reunește tehnologia hard disk-urilor tradiționale cu soluțiile NAND flash, capabilă să livreze în mod simultan capacitate de stocare ridicată și performanțe competitive.

Concret, dispozitivele cu tehnologie OptiNAND reprezintă o combinație între hard disk-ul tradițional și un flash drive iNAND.

Destinate pentru aplicații cu densitate de stocare ridicată, cum ar fi platforme de supraveghere video, echipamente de stocare în rețea (NAS) și furnizori de servicii cloud, tehnologia promite să amelioreze cele mai importante dezavantaje ale HDD-urilor mecanice, cum ar fi vitezele de transfer și timpii de acces, păstrând însă avantajul capacității de stocare generase obținut la prețuri competitive.

Noile HDD-uri Western Digital cu tehnologie OptiNAND vor avea densități de până la 2.2TB per platan, până la 20TB putând fi obținuți din pachetul unui singur HDD cu format 3.5 inch. Capacitatea extinsă este obținută cu ajutorul ePMR, o tehnologie care implică anumite compromisuri pe partea de performanță, pe care tehnologia OptiNAND ar trebui să le mascheze în mare parte.

Dezvoltată inițial pentru dispozitive smartphone, tehnologia iNAND integrează în același pachet controller-ul de memorie și un număr de chip-uri NAND flash suprapuse, dispozitivul rezultat putând funcționa ca un SSD de sine stătător, administrat de propriul firmware încorporat. Folosit în combinație cu un hard disk, chip-ul iNAND acționează ca o memorie buffer intermediară, stocând în mod temporar datele cele mai accesate și intermediind sarcinile de scriere. Rezultatul este reducerea dramatică a latențelor de acces și viteze de scriere/citire net superioare.

Digital spune că și tehnologia are beneficii nete pe partea de siguranță a datelor, permițând păstrarea a de 50 de ori a mai multor date într-un scenariu de oprire de urgență (ex. pană de curent). Primele dispozitive de stocare cu tehnologie iNAND vor fi adăugate în catalogul Western Digital spre finalul acestui an.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult