Samsung a lansat memoriile UFS 2.0 pentru telefoane: 128 GB şi performanţe de SSD

27.02.2015
Samsung a lansat memoriile UFS 2.0 pentru telefoane: 128 GB şi performanţe de SSD

Cel mai recent raport financiar trimestrial publicat de către compania Samsung ne-a arătat că divizia de telefonie mobilă şi tablete nu trece printr-o perioadă prea grozavă, compania luptându-se deja de cincisprezece luni cu această problemă, însă a dezvăluit totodată o creştere vizibilă a performanţelor diviziei de componente. Acest lucru nu este de mirare, Samsung fiind cel mai puternic jucător de pe această piaţă, iar ultimul anunţ făcut confirmă această supremaţie: o memorie pentru telefoane cu o capacitate generoasă de 128GB şi performanţe de SSD.

Acum doi ani şi ceva, Samsung a fost prima companie care a anunţat lansarea unei memorii NAND cu o capacitate de 128 GB, însă tabletele şi telefoanele care oferă o stocare internă atât de generoasă pot fi numărate pe degetele mâinilor. Un an mai târziu, compania a anunţat primele memorii rapide eMMC 5.0, însă acum a venit rândul unui produs şi mai interesant: prima memorie rapidă Universal Flash Storage (UFS) 2.0 cu o capacitate de 128 GB.

Faţă de tradiţionalele cipuri eMMC, care sunt folosite în prezent de producătorii de telefoane şi tablete, noile memorii UFS 2.0 promit performanţe de 2,7 ori mai mari. Acest salt spectaculos de performanţe a putut fi obţinut prin abandonarea unicei interfeţe paralele folosită de memoriile eMMC şi adoptarea unei interfeţe seriale cu două canale. Astfel, dacă rapidul eMMC 5.0 oferă o rată maximă teoretică de transfer de 400 MB/s, noul UFS 2.0 foloseşte două canale cu rate de transfer de 600 MB/s şi reuşeşte să atingă un maxim combinat de 1,2 GB/s (9,6 Gbps), depăşind astfel inclusiv performanţele interfeţei SATA 3.0 (6 Gbps).

Conform Samsung, noua memorie atinge respectabila performanţă de 19.000 de citiri pe secundă, depăşind astfel de 2,7 performanţa memoriilor eMMC 5.0 şi de 12 ori performanţa unui card MicroSD rapid. Scrierea este chiar mai impresionantă, memoria UFS 2.0 de la Samsung atingând 14.000 de operaţiuni pe secundă şi depăşind de 28 de ori performanţa unui card de memorie obişnuit. Astfel, noile memorii UFS 2.0 sunt apte pentru captura sau redarea video la rezoluţii UHD sau superioare fără a periclita alte activităţi de scriere sau citire făcute de sistemul de operare sau aplicaţii.

Noile memorii UFS 2.0 de la Samsung au intrat deja în producţia de masă şi vor apărea pe terminalele mobile din gama superioară care vor fi lansate începând cu acest an. Pe lângă modelul de vârf cu o capacitate de 128 GB, compania mai oferă şi modele de 64 GB şi 32 GB.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News