Ucraina: Modul isteț în care militarii se apropie rapid, nedetectați, de blindatele rusești

25.05.2022
Ucraina: Modul isteț în care militarii se apropie rapid, nedetectați, de blindatele rusești
Foto: Reddit/r/Ukraine

În timpul războiului dus cu invadatorii trimiși de Vladimir Putin, militarii care luptă pentru Ucraina au dat dovadă de multă inventivitate. Au creat sisteme imprimate 3D care le permit să folosească dronele civile pentru atacuri la sol sau au folosit aplicații de genul Find My Device pentru a-i localiza pe soldații ruși care au furat smartphone-uri sau tablete.

Acum aflăm și cum reușesc militarii să neutralizeze atât de multe vehicule blindate și camioane rusești, unele aflate mult în spatele liniilor inamice. Secretul stă în biciclete electrice silențioase. Acestea îi duc rapid pe operatorii de sisteme anti-tanc NLAW și pe lunetiști în locurile în care pot produce cele mai mari daune inamicului.

Sunt preferate modele de la mărcile ucrainene ELEEK și Delfast, care seamănă cu niște motociclete. Acestea sunt solide și au fost gândite pentru a funcționa în medii off-road.

Citește și Dezastrele de la Bucea sau Mariupol, ignorate: Companii mari de tehnologie care fac afaceri, netulburate, în Rusia

Vehiculele pe două roți au fost modificate pentru a transporta sistemele NLAW. Acestea nu sunt lansate direct de pe biciclete, ci de operatori după ce ajung în locul potrivit. După atac, militarul se poate retrage rapid. Modelul Delfast folosit poate atinge o viteză maximă de 80 km/h.

Delfast a anunțat că modificările bicicletelor nu au fost făcute în fabricile sale. Compania a oferit gratuit vehicule militarilor încă din prima zi a războiului și donează 5% din toate vânzările organizațiilor umanitare care acționează în Ucraina și armatei.

Bicicletă Delfast modificată pentru a transporta un sistem NLAW (Foto: Reddit/r/ukraine)

Potrivit unor informații apărute online, ucrainenii folosesc bicicletele electrice și pentru livrări rapide de provizii medicale.

Faptul că vehiculele electrice sunt utile pe câmpul de luptă este cunoscut. Pe lângă faptul că sunt silențioase, acestea au o semnătură termică redusă. Australia și SUA au investit în astfel de programe. Bicicletele electrice sunt dorite pentru misiuni de recunoaștere și operațiuni speciale.

Citește și Ucraina: Obuzierele americane, livrate fără un element esențial, care putea scurta războiul

Via Vice Asia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult