Versatile Video Codec (H.266) promite să scadă cu 50% dimensiunea fișierelor video

07.07.2020
Versatile Video Codec (H.266) promite să scadă cu 50% dimensiunea fișierelor video

Dezvoltat de institutul Fraunhofer HHI, Versatile Video Codec (prescurtat H.266) promite să reducă la jumătate lățimea de bandă necesară pentru streaming video, păstrând un nivel de calitate video comparabilă standardului H.265/HEVC.

Având în vedere faptul că în prezent, aproximativ 80% din traficul desfășurat pe internet este atribuit serviciilor de streaming video, vestea introducerii unui nou format de compresie capabil să reducă la jumătate această valoare este deosebit de importantă. Practic, prin adoptarea la scară largă a formatului H.266, restricțiile pentru conservarea lățimii de bandă impuse pe majoritatea platformelor de conținut video ar putea să nu mai fie necesare nici măcar în situații excepționale, cum este cea creată de pandemia COVID-19.

H.266 – realizat folosind tehnologii machine-learning

Așa cum spune și numele, Versatile Video Codec (H.266) este pretabil pentru orice tip de conținut video, începând de la rezoluție SD (640×480), până la 8K UHD (7680 × 4320) și filmări la 360°, cu sau fără HDR. Pe listă intră și aplicațiile de screen sharing, game streaming și videoconferință, rezoluția 4K devenind mult mai practică în contextul cerințelor diminuate pentru lățime de bandă.

Primul codec software pentru encodare și decodare a formatului video H.266 va fi disponibil oficial din toamna acestui an, urmând ca suportul pentru compresie/decompresie hardware să fie adăugat în viitoarele generații de chiseturi pentru dispozitive mobile și televizoare.

Comparat formatelor anterioare, H.266 își bazează performanțele pe includerea de tehnologii machine-learning (AI).

La fel ca și versiunile anterioare ale codecului H.26x, H.266 va fi oferit sub termenii acordului de licențiere FRAND, fiind liber de folosit pentru decodare și encodare, cu unele restricții.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult