Air Force One, avionul președintelui SUA, a decolat de mai multe ori decât a aterizat. Cum e posibil?

30.05.2023
Foto: Profimedia Images

Air Force One, avionul Boeing 747 folosit de președintele SUA, este una dintre cele mai ușor de recunoscut aeronave. Vehiculul aerian este vopsit în culorile prezidențiale și are inscripționat pe el textul „United States of America”.

Există o statistică foarte interesantă legată de acest avion. Air Force One a decolat de mai multe ori decât a aterizat. Există o decolare în plus. Cum este posibil așa ceva?

Nu, Air Force One nu a călătorit înapoi în timp

Situația poate fi explicată prin demisia președintelui Richard Nixon după scandalul Watergate. Aceasta s-a produs pe 9 august 1974 la bordul Air Force One. Funcția de președinte a fost preluată de vicepreședintele Gerald Ford.

Citește și: Știrile Go4it: Aplicația săptămânii, ce mai fac dronele Bayraktar și filme de excepție, disponibile gratuit online

Air Force One nu este numele unui avion, ci indicativul folosit de controlorii aerieni și administrația prezidențială pentru aeronava la bordul căreia se află liderul de la Casa Albă.

În acest moment există două aeronave Boeing 747 aflate la dispoziția președintelui SUA. Air Force One este cea care îl transportă la un moment dat pe liderul de la Washington.

De aceea, în 1974 calitatea de „Air Force One” a fost pierdută de avionul în care se afla Nixon, deoarece acesta nu mai era președinte. Zborul respectiv a devenit „SAM 27000”.

Astfel, Air Force One a decolat în acea zi, dar nu a mai aterizat. Așa se face că avem mai multe decolări decât aterizări pentru aeronava prezidențială americană.

Actuala flotă de avioane folosite de „cel mai puternic om din lume” va fi înlocuită în 2024. Noile Air Force One vor fi modele Boeing 747-8.

Totodată, legendarul elicopter VH-3 Marine One a fost retras de asemenea din serviciu după 60 de ani. Modelul care îl înlocuiește este Sikorsky VH-92A.

Sursa: Jalopnik

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video