Aprinderea grătarului îți dă bătăi de cap? Iată cum se aprind corect cărbunii

18.05.2022
Aprinderea grătarului îți dă bătăi de cap? Iată cum se aprind corect cărbunii

Dacă ai probleme în aprinderea grătarului de acasă și pare că aștepți o veșnicie cărbunii să se încingă perfect, probabil faci ceva greșit. Aprinsul corect al cărbunilor poate face diferența dintre o masă reușită și un semi-eșec pentru tine și invitații care nu mai au răbdare să aștepte preparatele gustoase la grătar! Așadar, secretul cărnii suculente și delicioase este redat și de aprinderea corespunzătoare a cărbunilor și modului în care aceștia sunt așezați în cutia grătarului.

Încă sunt mulți cei care nu știu să aprindă un grătar grădină corect: așază câteva așchii din lemn, pornesc focul și apoi toarnă tot sacul de cărbuni, înăbușindu-l. Rezultatul va fi sortit eșecului pentru că în aces fel, focul se va stinge în câteva momente de la aprindere. Deci, principalul factor din cauza căruia nu te poți bucura de preparate bine gătite și de frumusețea unui foc realizat corect, nu este nici tipul grătarului și nici calitatea cărbunilor pentru grătar, ci tehnica de aprindere!

Cărbunii sunt de două tipuri: auto-aprinzători și cărbuni naturali, fiecare aprinzându-se în mod diferit, dar pentru că, majoritatea merge pe cea de-a doua variantă, în continuare îți vom prezenta cele mai potrivite moduri de a aprinde focul cu cărbuni naturali.

Procedura “dintr-o bucată”!

Această metodă presupune așezarea sacului nedesfăcut de cărbune în cutia grătarului. Apoi, se pregătește un foc de tabăra cu lemne uscate și se plasează direct peste sac. După aprinderea lemnelor, sacul de cărbuni va lua și el foc! Procedura acesta trebuie realizată exact în acesta ordine, în caz contrar, focul din lemne se va înăbuși, se va stinge, iar cărbunii nu se vor mai aprinde uniform.

Aprinderea standard

Aceasta se face cu ajutorul pastilelor, tabletelor sau diferitelor soluții de aprins, fiind o procedură destul des întâlnită în rândul pasionaților de grătare în aer liber. Așadar, cu ajutorul unor ustensile grătar, clești sau mănuși termice, cărbunii vor fi așezați cu grijă, lăsând câteva goluri mici, unde vor fi plasate ulterior și pastilele, tabletele sau alte soluții de aprins focul. Grătarul o să fie gata în aproximativ 20 de minute, dar numai dacă stratul de cărbuni va fi așezat uniform!

Aprinderea electrică

Aceasta este o soluție foarte eficientă și rapidă de aprindere a cărbunilor pentru un grătar profesional! Tot ce ai nevoie este un aprinzător electric de tip Looflighter, iar alimentele vor fi gătite perfect. Se construiește o grămadă de carbuni direct pe grătar, sub formă de piramidă. Vârful dispozitivului electric se poziționează la baza sau în mijlocul grămezii, aprins în serii de câte 20-30 secunde. În funcție de seriile de aprindere, va fi determinată și căldura de jar produsă – întreg procesul este unul foarte simplu, fără reziduuri și muncă suplimentară.

Aprinderea pe gaz

O altă metodă de aprindere a cărbunilor este gazul! Un procedeu foarte simplu de realizat cu ajutorul unei torțe speciale cu gaz – un arzător de tip cartuș de dimensiuni reduse, ce acționează asupra cărbunilor până în momentul în care aceștia, vor căpăta un aspect incandescent.

Acum că știi cum se aprinde corect un grătar pe cărbuni asemenea unui veritabil maestru BBQ, testează cu prima ocazie tehnicile învățate în acest articol și bucură-te de preparate delicioase în compania familiei sau prietenilor tăi pofticioși!

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult