Armata americană a brevetat un glonţ care se autodistruge, pentru a proteja civilii

24.02.2016
Armata americană a brevetat un glonţ care se autodistruge, pentru a proteja civilii

US Army a brevetat un model de glonţ care se autodistruge, într-o încercare de a reduce numărul de victime în rândurile civililor. De multe ori, gloanţele care ratează ţinta ajung să ucidă civili, iar armata SUA speră ca noul model să reducă semnificativ aceste cazuri în viitor.

Conceptul de glonţ brevetat de US Army are rază scurtă de acţiune şi este capabil să se autodistrugă. Dacă după o anumită distanţă proiectilul nu loveşte nimic, explodează. Această muniţie este utilă în confruntările din oraşe, acolo unde probabilitatea ca gloanţele rătăcite să lovească civili este mai mare şi unde nu este necesar ca acestea să ajungă la distanţe mari.

Glonţul are calibru .50 şi are potenţialul de a produce răni grave. Proiectilul dispune de o încărcătură pirotehnică care se aprinde după ce pleacă de pe ţeava armei. După ce parcurge o anumită distanţă, se autodistruge.

Din păcate, acest nou timp de glonţ nu va intra prea curând în producţie, deoarece finanţarea pentru proiect a fost momentan suspendată. Însă, conceptul ar putea inspira alţi producători de armament să dezvolte muniţie similară.

Potrivit Watson Institute, doar în primul trimestru din 2015 au murit peste 210.000 de civili în conflictele armate din Irak, Afghanistan şi Pakistan. Cifra este mult mai mare dacă luăm în calcul şi războaiele din Siria şi Yemen. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult