Bluetooth 4.0, 3.0, 2.1. Care sunt diferenţele?

07.02.2017
Bluetooth 4.0, 3.0, 2.1. Care sunt diferenţele?

Bluetooth este una dintre cele mai importante tehnologii inventate în ultimii 23 de ani. Cel mai nou standard implementat în dispozitive este Bluetooth 4.x, numit şi Bluetooth Smart. Bluetooth 5 va ajunge în produse în acest an. Însă 4.x nu este încă cel mai popular standard de pe piaţă. În cazul în care căutaţi pe internet un adaptor Bluetooth pentru computerul desktop veţi vedea că există în continuare în ofertă multe module Bluetooth 2.1 sau 3.0.

 

Bluetooth 2.x poate fi implementat în două moduri, Basic Rate (BR, versiunea standard) sau EDR (Enhanced Data Rate, care permite viteze de transfer mai mari). Versiunea BR este potrivită pentru funcţii de bază, precum streamingul audio (căşti wireless conectate la smartphone/tabletă/laptop). 

Bluetooth 2.1 este, probabil, cea mai populară variantă din lume în acest moment, fiind prezentă pe multe laptopuri, boxe şi căşti. Aceasta face mai uşoară împerecherea de dispozitive diferite, iar conexiunea oferită este una fiabilă. Bluetooth 2.X+EDR este mai sigur decât versiunile anterioare, deoarece face atacurile „man in the middle” (dispozitive care pot intercepta traficul dintre terminalele partajate) mai dificile. Viteza maximă de transfer oferită de Bluetooth 2.1+EDR este de 3 Mbit/s, pe când cea oferită de Bluetooth 2.0+EDR este de 2,1 Mbit/s.

 

 

Bluetooth 3.x HS (High Speed) a fost introdus cu suport pentru standardul radio 802.11, folosit şi de reţelele Wi-Fi. Viteza maximă de transfer pentru Bluetooth 3.0 este de 24 Mbit/s, identică cu cea a Bluetooth 4.0. Această viteză mare de transfer permite, de exemplu, streamingul de pe o cameră video, via Bluetooth 3.0, direct pe un televizor. Mai mult, versiunea oferă un consum de energie redus semnificativ comparativ cu Bluetooth 2.x, deoarece radio-ul 802.11 se activează doar atunci când sunt transferate date.

 

Bluetooth 4.x este un protocol care a fost dezvoltat de Bluetooth SIG (Special Interest Group), organizaţia care dezvoltă tehnologia, cu Internet of Things (IoT) în minte. Versiunea Bluetooth 4.0 a debutat prima dată pe iPhone 4S. Bluetooth 4.x oferă şi un consum mult mai redus de energie decât cele anterioare.

 

Cea mai populară versiune a Bluetooth 4.x este, în acest moment, Bluetooth 4.1, care vine cu două elemente-cheie: coexistenţă „paşnică” cu reţelele 4G (Bluetooth 4.0 şi reţelele LTE nu se împăcau prea bine şi existau interferenţe care degradau calitatea conexiunilor şi măreau consumul de baterie) şi conectivitate inteligentă. Aceasta din urmă le oferă dispozitivelor echipate cu Bluetooth să funcţioneze în acelaşi timp ca receptori şi furnizori de date. Această modificare vizează în principal ceasurile inteligente dar şi oricare alte echipamente care vor putea funcţiona ca intermediari, un astfel de produs fiind capabil să gestioneze şi să culeagă datele oferite de mai mulţi senzori, dar să funcţioneze în acelaşi timp sub comanda unui smartphone. Mai mult, în cazul în care un dispozitiv (precum un ceas inteligent sau o pereche de căşti) a ieşit din raza Bluetooth a unui smartphone sau tabletă, resincronizarea se face mult mai repede şi fără o intervenţie din partea utilizatorului. Un exemplu de smartphone oferit din start cu Bluetooth 4.1 este Galaxy S6. 

 

Bluetooth 4.2, cu care au fost livrate din fabrică smartphone-uri precum iPhone 7 şi Galaxy S7, oferă viteză mai mare şi securitate sporită. Acest standard le permite unor gadgeturi inteligente, precum becuri, senzori sau termostate, să se conecteze direct la internet, fără a avea nevoie de un dispozitiv intermediar, dacă au la dispoziţie o infrastructură compatibilă IPv6. Mai mult, urmărirea dispozitivelor care au Bluetooth activat, prin tehnologii precum iBeacon de pe iPhone, este mai dificilă, deoarece este necesară permisiunea utilizatorilor. iBeacon îi permite unui dispozitiv iOS să alerteze aplicaţiile atunci când te apropii sau te îndepărtezi de o locaţie. Pe lângă monitorizarea locaţiei tale, o aplicaţie ştie când te afli în aproprierea unui iBeacon, precum casa unui magazin.

 

Vestea bună este că nu ai nevoie de un smartphone nou pentru a beneficia de caracteristicile Bluetooth 4.2. Dacă ai deja unul cu un modul Bluetooth 4.0, actualizarea se face prin firmware. Modulele Bluetooth 2.x şi 3.x nu pot fi actualizate pentru a beneficia de caracteristicile Bluetooth 4.x, deoarece au limitări hardware. 

 

Se pune întrebarea dacă o pereche de căşti cu suport Bluetooth 2.0 funcţionează cu un smartphone care dispune de Bluetooth 4.0? Răspunsul este: probabil. Bluetooth Smart a fost gândit pentru a fi compatibil cu versiunile anterioare. Însă unele smartphone-uri permit doar funcţionarea Bluetooth în regim Low Energy (LE, consum redus de energie). În acest caz, căştile cu Bluetooth 2.0 nu vor putea fi conectate la smartphone, deoarece dispozitivele Low Energy nu pot comunica cu Bluetooth 2.x. Dacă smartphone-ul dispune de Bluetooth 4.0 standard, conectarea se poate face fără probleme.

 

Funcţia LE, prezentă pe Google Pixel, Samsung Galaxy S7 şi iPhone, a fost gândită special pentru dispozitivele IoT, care nu necesită o conexiune continuă, dar depind de autonomia bateriei.

 

Unele terminale dispun de suport Dual-Mode, care le permite conectarea atât la dispozitive cu Bluetooth BR/EDR cât şi la cele cu Bluetooth LE. 

 

Standardul Bluetooth 5 a fost finalizat şi el şi anunţat pe 6 decembrie 2016. Puteţi citi detaliile complete în articolul publicat de Go4it. Primele dispozitive cu Bluetooth 5 vor ajunge pe piaţă în acest an. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult