De ce nu a trimis Putin în Ucraina „minunea” sa tehnologică, tancul T-14 Armata

04.07.2022
De ce nu a trimis Putin în Ucraina „minunea” sa tehnologică, tancul T-14 Armata
Foto: Profimedia Images

Știm deja că Rusia nu a folosit în Ucraina unele dintre armele „ultramoderne” cu care s-a lăudat în ultimii ani. Pentru avionul invizibil pe radar Su-57, am explicat deja motivul. O altă armă care a apărut, însă, la paradele militare de la Moscova, dar nu și pe frontul din Ucraina, este tancul rusesc de ultimă generație T-14 Armata.

Proiectul, numit Object 148, a fost prezentat în 2015 și a intrat în producția de serie în august 2020, cu mare întârziere. Unii experți consideră că acesta este singurul tanc de generația a patra din lume. Folosește un echipaj de doar trei persoane, protejat într-un compartiment blindat suplimentar, are turelă controlată prin telecomandă, camere care acoperă toate direcțiile și chiar o toaletă pentru echipaj (pe alte blindate militarii se descurcă așa cum pot în timpul misiunilor, folosind pungi sau cutii de conserve pentru a-și face nevoile). Mai mult, poate rezista la atacuri cu celebrele rachete anti-tanc Javelin.

T-14 Armata privit din spate. (Foto: Wikimedia)

Tunul de care dispune T-14, 2A82-1M este, pe hârtie, cel mai avansat din lume. Trage foarte rapid, la distanțe de până la 12 km, și poate penetra chiar și cele mai avansate sisteme de protecție.

Rusia are prea puține unități T-14

Însă, ca multe alte proiecte militare rusești, T-14 a fost afectat de corupție și lipsa componentelor, cauzate de sancțiunile impuse de Vest după anexarea Peninsulei Crimeea. Un vehicul s-a defectat chiar în timpul Paradei Victoriei de la Moscova.

T-14 Armata nu a fost trimis în Ucraina deoarece există într-un număr redus de unități (doar câteva zeci), deoarece armata rusă s-a concentrat pe modernizarea versiunilor mai vechi de tancuri din inventarul său, precum T-72 sau T-90.

Oricum, analiștii cred că T-14 nu ar fi făcut o mare diferență în Ucraina, deoarece Rusia dispune de atât de puține unități. Mai mult, exista posibilitatea ca tancul să ajungă pe mâna NATO, care îl putea studia în detaliu pentru a-i afla secretele. Pe de altă parte, însă, Putin a ratat, până acum, ocazia să testeze cel mai avansat vehicul blindat pe care îl are la dispoziție într-un război real.

Galerie foto: Wikimedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult