Hit-ul Rhythm Nation, interpretat de Janet Jackson, poate bloca anumite computere

23.08.2022
Hit-ul Rhythm Nation, interpretat de Janet Jackson, poate bloca anumite computere

Janet Jackson, sora „Regelui Pop” Michael Jackson și artistă de succes în cariera sa solo, a fost responsabilă la începutul anilor 2000 pentru una dintre cele mai ciudate probleme tehnice cu PC-urile momentului. Melodia sa Rhythm Nation, lansată în 1989, includea sunete la anumite frecvențe specifice, care puteau să rezoneze cu platanele unor modele de hard disk-uri. Astfel, dacă piesa respectivă era redată pe boxe în apropierea unor computere echipate cu aceste componente, acestea se blocau.

Melodia artistei Janet Jackson, responsabilă pentru blocarea computerelor din apropiere

Acest lucru era cunoscut în perioada respectivă, iar, recent, Raymond Chen, Inginer Software la Microsoft, a spus din nou povestea pe blog-ul Microsoft.

Chen nu povestește în detaliu care erau componentele în cauză și nici nu dezvăluie care era producătorul de computere care folosea acele componente. Se pare însă că nu era o problemă răspândită, ci una care afecta doar un anumit model de hard disk, folosită de mai mulți producători.

Dacă puneai melodia Rhythm Nation pe unul dintre laptop-urile sau computerele echipate cu acel hard disk, computerul se bloca, iar singura soluție era să îl repornești. Interesant era însă faptul că dacă erau și alte computere similare în zonă, sau cu același hard disk instalat, toate puteau fi blocate simultan.

Rezolvarea a fost însă în cele din urmă destul de simplă. Producătorul computerelor a identificat frecvența respectivă și a adăugat în software-ul pe care îl livra preinstalat un filtru audio care recunoștea frecvența din melodia artistei Janet Jackson și o anula. Astfel, sunetul respectiv nu mai putea fi redat pe respectivele computere.

Această problemă „software” este chiar înscrisă și în baza de date CVE, unde sunt înregistrate vulnerabilitățile software din toată industria.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News