Pot clanțele de ușă din cupru să ne protejeze de coronavirus?

24.04.2020
Pot clanțele de ușă din cupru să ne protejeze de coronavirus?

Cuprul este recunoscut ca fiind un metal antibacterian. Un studiu recent realizat la National Institutes of Health, din Montana, SUA, a arătat că nici virusul care provoacă boala COVID-19 nu trăiește mult pe această suprafață. Pe cupru, coronavirusul moare după doar câteva ore.

Mai mult, SPEE3D, o companie din Australia care produce imprimante 3D pentru metale, susține că a descoperit că arama are capacitatea de a ucide până la 96% din virusurile SARS-CoV-2 aflate pe suprafața sa, în doar două ore, transmite MSN.

Mulți oameni s-au întrebat, în acest context, dacă nu ar fi bine să își schimbe clanțele de la uși cu unele realizate din cupru sau aliaje bazate în mare parte pe acest metal?

Pe oțel și inox, folosite în multe produse cu care intră în contact mâinile oamenilor, coronavirusul poate trăi câteva zile. „Oțelul pare foarte curat. Realitatea este însă foarte diferită. Nu ucide virusurile”, a declarat Byron Kennedy, șeful SPEE3D.

Steven Camilleri, cofondator al companiei, spune că nu trebuie înlocuite toate obiectele din inox atinse des cu mâinile – precum mânerele și clanțele de uși sau panourile de la lifturi -, ci „îmbrăcate” în cupru. Pentru o clanță de ușă, operațiunea durează patru minute, potrivit lui.

Cercetătorii confirmă faptul că obiectele din cupru cu care oamenii interacționează des și în număr mare trebuie folosite în viitor.

„Se știe despre cupru că este antimicrobian. Este folosit deja ca un strat antimicrobian pe dispozitive medicale”, a declarat Dr. Bart Eijkelkamp, șeful unui laborator din cadrul Flinders University în care se studiază proprietățile acestui metal.

Oamenii de știință explică și cum ucide metalul bacteriile și virusurile. Când un astfel de microorganism ajunge pe cupru, ioni (particule încărcate electric) de la suprafața metalului îl atacă și îl ucid.

Arama este folosită și de firma Firma KeySmart pentru gadgetul său popular CleanKey. Dispozitivul, realizat din aliaj care conține 62% cupru, costă 20 de dolari și permite formarea de numere la interfon, apăsarea pe butoanele liftului și deschiderea ușilor fără a atinge aceste obiecte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult