SmartCan: tomberonul inteligent care iese singur în stradă şi se întoarce în curte

01.10.2019
SmartCan: tomberonul inteligent care iese singur în stradă şi se întoarce în curte

O companie americană numită Resi, propune un nou tip de robot „de gospodărie”, care ar trebui să uşureze viaţa utilizatorilor şi să îi scape de o grijă în plus. Acesta se numeşte SmartCan şi este un… tomberon automat. Practic, acesta ar trebui să fie primul coş de gunoi cu adevărat inteligent, capabil să poată naviga pe cont propriu până pe trotuar, unde urmează să fie golit de maşina de gunoi. Funcţiile pe care acesta le oferă sunt însă foarte interesante.

SmartCan a fost inventat de către Andrew Murray, fondatorul companiei Resi şi este momentan un simplu prototip. Asemeni roboţilor care aspiră prin casă, SmartCan foloseşte staţii de andocare pentru a recunoaşte unde trebuie să stea atunci când este în curte şi unde trebuie să ajungă atunci când trebuie să iasă în stradă pentru a fi golit. Sistemul nu pare să fie foarte complex sau foarte complicat, fiind folosite căi predefinite pentru navigare prin curte până în stradă.

Tomberonul inteligent poate fi controlat folosind un smartphone, aplicaţia dedicată oferind acces la un program pre-stabilit. Practic, setezi data şi ora la care tomberonul să iasă singur din curte, conform programului companiei de salubrizare, iar acesta iese şi se întoarce singur din curte. Singurul inconvenient este momentan faptul că staţiile de andocare necesită montare atât în curte, cât şi în afara acesteia, iar poziţionarea unui astfel de obiect pe spaţiul public ar putea fi ilegal în anumite oraşe.

Desigur, utilizatorii vor trebui să ţină minte să încarce bateriile coşului de gunoi, întrucât staţiile de andocare par a fi folosite momentan doar pentru navigaţie, nu şi pentru încărcare. Desigur, această funcţionalitate poate fi adăugată înainte de lansarea oficială, într-o manieră similară cu cea a aspiratoarelor Roomba.

Ideea este cu siguranţă interesantă şi pare să existe un public interesat să nu îşi mai facă griji în legătură cu scoaterea tomberonului în stradă. Totuşi, există câteva probleme încă nerezolvate: robotul nu poate deschide poarta, deci aceasta trebuie să fie deschisă manual înainte. O soluţie costisitoare ar fi o poartă inteligentă, care se deschide şi închide automat conform unui program, sau care să interacţioneze cu SmartCan.

Ultima şi cea mai mare problemă a acestui concept pare să fie preţul. Ceva de acest gen va costa cu siguranţă câteva sute de dolari, faţă de câteva zeci, cât costă un tomberon obişnuit. Având în vedere că tomberoanele din plastic se pot crăpa sau sparge şi că acestea devin foarte murdare în timp, costul şi mentenanţa în plus pentru un SmartCan ar putea fi puţin cam mari pentru majoritatea posibililor clienţi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult