Staţia Spaţială Internaţională va fi extinsă folosind module de locuit low-cost, care iau forma finală după ce sunt umflate cu aer

25.03.2016

Continuând proiectul început în urmă cu 3 ani prin acordarea unui contract de 17.8 milioane dolari unei companii numită Bigelow Aerospace, NASA va ataşa Staţiei Spaţiale Internaţionale un nou tip de modul low-cost, care poate fi „împachetat” pentru transport şi umflat cu aer la destinaţie pentru a obţine un habitaclu mult mai spaţios.

Bigelow Aerospace lucrează la prototipul unei staţii spaţiale gonflabile încă din anul 1998 şi a testat deja pe orbită primele module prototip, în anii 2006 şi 2007. Compania a proiectat noile module spaţiale expandabile astfel încât să poată fi utilizate individual, sau interconectate pentru formarea unei staţii spaţiale de mai mare amploare.

Comparate cu alternativele tradiţionale, noile module spaţiale au avantajul greutăţii reduse şi uşurinţa cu care pot fi transportate în formă compactă la bordul rachetelor mai puţin costisitoare folosite în misiuni de aprovizionare. Pe termen scurt, NASA ia în considerare folosirea acestor module gonflabile ca spaţii de locuit pentru extinderea Statiei Spaţiale Internaţionale, urmând ca mai târziu să fie transportate pe suprafaţa planetei Marte, unde vor servi ca spaţiu de locuit pentru primii exploratori umani.

Pentru validarea acestui design, modulele de test trimise pe orbita pământului vor fi evaluate pe o durată de doi ani, timp în care vor fi folosite ca şi spaţiu de lucru de către echipajul aflat la bordul ISS.

Citeste si: Primul robot controlat de pe Staţia Spaţială Internaţională

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult