Telefoane vechi sunt folosite pentru a prinde tăietorii ilegali de pădure

17.02.2021
Telefoane vechi sunt folosite pentru a prinde tăietorii ilegali de pădure
Foto: Shutterstock

O organizație folosește telefoane vechi pentru a prinde persoanele care taie ilegal copaci în pădurea tropicală.

Tehnologia, numită Forest Guardians, este bazată inclusiv pe smartphone-uri vechi. Acestea sunt montate la înălțime, în copaci, și au instalate pe ele aplicații speciale bazate pe inteligență artificială, capabilă să recunoască zgomotele asociate cu exploatarea arborilor. Alimentarea smartphone-urilor cu energie este realizată prin intermediul unor panouri solare.

Telefoanele din rețea transmit datele la centru prin intermediul rețelelor mobile.

Citește și: Top 10 cele mai puternice telefoane cu Android în ianuarie 2021: clasamentul AnTuTu

Sistemul este folosit în state precum Indonezia și Ecuador. În versiunile mai moderne ale tehnologiei, telefoanele au fost înlocuite cu aparate speciale.

Unele telefoane folosite de RFCx sunt foarte vechi și au peste 10 ani (Foto: captură din video)

Sistemul a fost dezvoltat de Rainforest Connection (RFCx), o organizație non-profit fondată în 2014. Tehnologia este folosită în 17 țări de pe cinci continente. Ieftină și foarte eficientă, platforma Forest Guardians a dus la prinderea multor tăietori ilegali de lemne, dar și la reducerea semnificativă a furturilor.

Tehnologia a evoluat și este folosită acum și pentru protejarea animalelor aflate pe cale de dispariție. În Africa, algoritmii identifică focurile de armă, zgomotele scoase de animale și pe cele ale vehiculelor.

Tot prin intermediul rețelei de telefoane și dispozitive, compania oferă publicului larg posibilitatea a asculta zgomotele din pădurile tropicale. Acest lucru este posibil prin instalarea aplicației gratuite Rainforest Connection, disponibilă pentru sistemele de operare Android și iOS.

Sursa: Wired.co.uk

CITEȘTE ȘI:

Aceste drone sunt capabile să planteze 40.000 de copaci într-o lună

O firmă din Polonia foloseşte de 25 de ani în activitatea de zi cu zi un computer Commodore 64

Bullitt Group, compania care produce telefoanele CAT, va construi telefoane rezistente și pentru Motorola

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult