Ucraina: De ce militarii pun deseori obrazul pe tubul rachetei Stinger înainte de lansare

11.04.2022
Ucraina: De ce militarii pun deseori obrazul pe tubul rachetei Stinger înainte de lansare

De multe ori, când sunt lansate rachete sol-aer Stinger, precum cele folosite cu succes de ucraineni împotriva rușilor, soldații pun obrazul pe tubul lansatorului.

Sistemul este prevăzut cu un difuzor care îi anunță pe operatori dacă racheta urmărește sau nu ținta. Atunci când în jur este mult zgomot, mai ales în timpul luptelor, sunetul nu mai poate fi auzit clar.

Pentru aceste situații, sistemul Stinger este prevăzut cu un dispozitiv care transmite sunetul prin os. Sistemul este similar, deși mult mai simplu, cu cel folosit în căștile cu conducție osoasă. Unul dintre militarii care operează lansatorul își pune obrazul în zona specială și „simte” semnalul prin osul obrazului.

Până acum, rachetele Stinger au distrus 270 de aeronave, în toate conflictele în care au fost folosite. Sistemul este extrem de eficient și economic. O unitate costă aproximativ 120.000 de dolari. Prin comparație, un avion rusesc Suhoi Su-34 costă 40-50 de milioane de dolari. Ucraina susține că a doborât cinci astfel de aeronave. Cel puțin unul a fost lovit de o rachetă Stinger.

Ucraina
Suhoi Su-34

Stocurile de Stinger se micșorează rapid

FIM-92 Stinger este un sistem de tip MANPADS (man-portable air-defense system) care poate fi operat de o singură persoană. Dispozitivul poate fi montat și pe vehicule terestre sau elicoptere. Sistemul a intrat în serviciul activ al SUA în 1981 și este folosit de armatele din 30 de țări.

Rachetele folosite de Stinger sunt de tip „infrared homing”, adică urmăresc ținte care generează căldură. Radiațiile infraroșii sunt emise de corpuri fierbinți, precum motoarele avioanelor, dronelor și elicopterelor.

Sistemul este atât de eficient încât Ucraina a cerut de la SUA 500 de unități pe zi. Din păcate stocurile sunt limitate și ar putea fi epuizate în curând. În acest moment FIM-92 Stinger nu se mai află în producție, iar americanii ar putea fi nevoiți să îl înlocuiască cu altceva mai repede decât și-au propus inițial, în anul 2030.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult