Dronele britanice care pot schimba radical războiul din Ucraina. Speranță pentru luptătorii din Azovstal

11.05.2022
Dronele britanice care pot schimba radical războiul din Ucraina. Speranță pentru luptătorii din Azovstal

Potrivit generalului american John Pershing, infanteria câștigă bătălii, iar logistica războaie. O mare parte din problemele Rusiei în Ucraina sunt cauzate de aprovizionarea slabă cu combustibil, arme și provizii. Grupuri agile de militari ucraineni și-au făcut un obicei din a distruge camioanele rușilor, în spatele liniilor inamice.

Însă și sistemele logistice ale Ucrainei sunt vulnerabile. Ultimul lucru pe care și-l doresc Kievul și aliații e ca un transport de lansatoare de rachete anti-tanc Javelin să fie distrus de inamic.

De aceea, britanicii trimit în Ucraina zeci de drone cargo T150, capabile să transporte greutăți mari. Aparatele de zbor, produse de compania Malloy Aeronautics, pot căra o greutate maximă de 68 de kilograme și au o rază de acțiune de 70 de km. Un sistem FGM-148 Javelin cântărește aproximativ 23 de kilograme, iar un lansator FIM-92 Stinger
are o greutate de 15 kilograme.

Aceste drone pot ajuta rapid unitățile militare aflate în pericol

Dronele pot duce rapid, cu risc minim de a fi interceptate, provizii, muniție și arme la unitățile din prima linie care au nevoie de ele. Cu ajutorul lor pot fi trimise provizii inclusiv militarilor încercuiți în fosta fabrică de oțel Azovstal din Mariupol.

Ucraina
Dronă T150 pe puntea unui portavion britanic (Foto: Malloy Aeronautics)

Aparatele de zbor vor fi folosite, mai mult ca sigur, și pentru atac. Soldații ucraineni au transformat deja modele de drone civile, precum cele de la DJI, în platforme capabile să lanseze bombe asupra infanteriei și tancurilor inamice.

Dronele T150 fac parte dintr-un nou pachet de ajutor în valoare de 370 de milioane de dolari aprobat de Marea Britanie pentru Ucraina. Acesta mai include radare care detectează artileria inamică, sisteme de bruiaj pentru GPS și dispozitive pentru vedere nocturnă.

Malloy Aeronautics pregătește o dronă și mai impresionantă, pentru Marina Britanică. T400 este capabilă să transporte o greutate maximă de 180 de kg. Aparatul de zbor poate prelua răniți de pe câmpul de luptă sau poate fi echipat cu mini-torpile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult