VIDEO: Momentul când un avion J-15 aterizează pe primul portavion chinez, filmat de o navă americană

22.04.2021
VIDEO: Momentul când un avion J-15 aterizează pe primul portavion chinez, filmat de o navă americană
Foto: Wikipedia

Un clip video cu momentul în care un avion chinez J-15 aterizează pe portavionul Liaoning a fost filmat de pe o navă americană.

Liaoning este primul portavion care a intrat în serviciul marinei militare a Chinei, în 2012. Statul asiatic operează în acest moment două astfel de nave, iar o a treia este în construcție.

Înregistrarea a fost făcută, cel mai probabil, de la bordul distrugătorului american USS Mustin, care a supravegheat de la distanță mișcările grupului naval din care face parte Liaoning.

Citește și: China are acum cea mai mare marină militară din lume. Din fericire pentru unii, Beijingului îi lipsește ceva esențial

Portavionul chinez este mai mic decât cele americane. Nava poate transporta doar 24 de avioane J-15. Pe un portavion american din clasa Nimitz se află, în mod normal, 48 de aeronave F-18, echivalente.

Deoarece Liaoning nu are catapulte, avioanele de la bordul său consumă mai mult combustibil la decolare și pot sta mai puțin timp în aer decât cele americane.

Un Shenyang J-15 decolează de pe puntea portavionului Liaoning

Avioanele multirol Shenyang J-15 sunt clone ale modelului rusesc Sukhoi Su-33. Acestea au intrat în serviciu în 2013, iar până acum au fost produse câteva zeci de unități. Aeronava va fi înlocuită, deoarece are multe probleme tehnice și este grea. Patru J-15 s-au prăbușit.

Avionul chinezilor cântărește, gol, 17.500 de kilograme. Prin comparație, rivalul american F/A-18E/F Super Hornet are o greutate de doar 14.600 kg, fără armament și combustibil.

Citește și: Încă o țară va intra în clubul select al celor cu portavioane

În clipul video mai apar un crucișător Type 055 și un distrugător Type 052D.

Clasa Type 055 are o caracteristică interesantă, despre care am scris pe larg într-un alt articol. Nava are, pe părțile laterale ale carenei, suprafețe plate alungite. Experții militari spun că acestea nu sunt elemente de design, ci au fost gândite pentru ca navele chineze să împingă vase inamice pe mare.

Sursa: Popular Mechanics

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video