Boston Dynamics promite să nu își echipeze roboții cu arme

08.10.2022
Boston Dynamics promite să nu își echipeze roboții cu arme

Mai multe companii de robotică din lume, printre care și Boston Dynamics, cea care a creat „câinele robot” Spot și lucrează de mulți ani la robotul biped Atlas, au semnat un acord prin care promit că nu vor crea roboți de război echipați cu armament. Acest acord a fost realizat pentru că aceștia ar aduce „noi riscuri și probleme de etică” în domeniul roboților, însă există multe alte companii concurente care nu participă la acest acord.

Mai multe companii de robotică, printre care și Boston Dynamics, se opun roboților echipați cu arme de foc

Boston Dynamics este doar cea mai cunoscută companie de acest gen pentru publicul larg, fiind faimoasă pentru clipurile sale din timpul dezvoltării roboților, de pe vremea când era o subsidiară Google. Între timp, compania americană a fost achiziționată de Hyundai, probabil și pentru că a început să dezvolte în ultima perioadă roboți foarte utili în industrii precum producție și logistică.

Printre companiile care promit să nu creeze roboți autonomi sau care pot fi controlați de la distanță echipați cu arme se numără și Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open robotics și Unitree Robotics. Alte companii precum Ghost Robotics, care au un „câine robot” similar cu Spot, pe care l-au și prezentat echipat cu o armă pe spate și cu diverși alți senzori care ar putea fi folosiți în luptă, nu au semnat acest acord.

Desigur, acordul nu va opri agențiile de stat militare sau forțele de ordine locală să cumpere roboții acestor companii și să îi modifice pentru a fi folosiți în luptă. Companiile își exprimă doar dezacordul pentru astfel de cazuri de utilizare și promit să nu dezvolte tehnologiile necesare pentru a transforma creațiile lor în arme care ar putea duce la rănirea sau uciderea altor persoane.

Robotul Spot este realizat în special pentru situații de urgență, pentru monitorizarea unor zone sau pentru accesarea unor medii în care oamenii ar putea fi puși în pericol.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult