Câine robot echipat cu armă cu lunetă, prezentat de două companii

14.10.2021
Câine robot echipat cu armă cu lunetă, prezentat de două companii

Două companii americane, S.W.O.R.D. International și Ghost Robotics, au lansat un câine robot dotat cu o armă cu lunetă. Vehiculul a fost prezentat pe rețelele de socializare după ce a fost expus la un târg militar care a avut loc recent.

„Câinele” robot, care seamănă cu deja celebrul Spot, a fost construit de Ghost Robotics și se numește Quadrupedal Unmanned Ground Vehicle (Q-UGV). Mașinăria a fost gândită pentru a fi „de neoprit”, potrivit producătorului. Robotul se poate ridica singur dacă este doborât sau în cazul în care alunecă.

S.W.O.R.D. International a creat carabina, numită SPUR, cu care este echipat „câinele”. Aceasta a fost gândită special pentru roboți și este bazată pe modelul de asalt 6.5 Creedmoor. Arma poate lovi cu precizie ținte aflate la o distanță de 1.200 de m și poate fi operată inclusiv noaptea.

Potrivit The Drive, robotul este înzestrat cu inteligență artificială, care poate controla arma. Aceasta are capacitatea să detecteze și să se fixeze singură pe potențiale ținte.

Armele autonome, precum acest câinele robot, sunt controversate

Multe persoane cred că războiul cu roboți autonomi ridică probleme de etică mai mari decât bombele nucleare. Primul caz în care o dronă autonomă a decis singură să atace oameni s-ar fi petrecut anul trecut în Libia, potrivit unui raport al ONU.

În 2017, peste 100 de cercetători, experţi şi lideri de companii au cerut, într-o scrisoare deschisă, ONU interzicerea roboţilor înzestraţi cu inteligenţă artificială în război. Ei avertizează că aceste tehnologii vor declanşa cea de-a treia revoluţie în conflictele armate, după cele generate de praful de puşcă şi armele nucleare.

„Acestea pot fi arme ale terorii, arme pe care despoţii şi teroriştii le pot folosi împotriva populaţiilor nevinovate şi arme care pot fi compromise prin atacuri informatice pentru a fi folosite în moduri nedorite”, se arăta în scrisoare.

Sursa: PCMag

CITEȘTE ȘI:

Cât de periculoasă este Inteligenţa Artificială? De ce Bill Gates, Stephen Hawking şi Elon Musk se tem de tehnologia în care marile companii investesc masiv

Armele inteligente care pot găsi şi anihila singure ţinte. Dacă Skynet va exista vreodată, de aici a plecat totul

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult