Rezerva Federală a SUA a prezentat primele detalii despre „dolarul digital”

05.02.2022
Rezerva Federală a SUA a prezentat primele detalii despre „dolarul digital”

Mai multe țări iau în considerare trecerea de la o monedă fizică la una digitală, iar SUA pare să fie pregătită de a oferi detalii despre cum ar funcționa un „dolar digital”. Spre diferență de criptomonedele „standard”, dolarul digital va fi emis de Rezerva Federală a Statelor Unite, proiectul fiind realizat de către cercetătorii de la MIT, cea mai prestigioasă universitate de tehnologie din lume. Cel mai important lucru este însă capacitatea monedei de a fi tranzacționată, asigurând o viteză de tranzacție de numai 2 secunde.

SUA ar putea să adopte un „dolar digital”

MIT Digital Currency Initative și Rezerva Federală a Băncii din Boston au dezvăluit noi informații despre dolarul digital la care lucrează. Acesta va fi bazat pe proiectul open-souce Open CBDC și va permite tranzacții rapide, spre diferență de tranzacțiile cu criptomonede din prezent, care sunt atât scumpe, cât și lente în anumite blockchain-uri.

Dolarul digital ar trebui să permită realizarea a 1,7 milioane de tranzacții pe secundă, cu procesarea fiecărei plăți în parte în două secunde. Serviciile de tranzacționare ar trebui să funcționeze 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, fără să existe posibilitatea ca sistemul să fie offline. Proiectul inițiat de Rezerva Federală a SUA promite că limitările tehnologice ale proiectului CDBC au fost depășite, însă proiectul este destul de flexibil, pentru a se putea mula pe politicile adoptate de autorități.

În practică, cei care nu beneficiază acum de servicii bancare și lucrează doar cu cash, ar putea odată cu dolarul digital să continue să nu folosească bănci, dar să poată trimite bani mai ușor către alte persoane, sau să facă cumpărături online sau peste hotare.

Sunt și câteva aspecte care nu au fost stabilite încă. Precum confidențialitatea datelor și tranzacțiilor, cât și posibilitatea de a tranzacționa dolarul digital pentru schimb valutar. Totuși, proiectul este destul de nou, lucrul la acesta fiind pornit abia în luna mai a anului precedent.

Un dolar digital, față de criptomonede, este controlat de stat, astfel valoarea sa nu poate să varieze și să fie afectată de diverși factori externi, la fel ca în cazul criptomonedelor. China a pornit deja yuan-ul digital încă de câțiva ani.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult