Americanii pregătesc o luptă aeriană om vs inteligență artificială

09.06.2020
Americanii pregătesc o luptă aeriană om vs inteligență artificială

US Air Force (USAF) pregătește o luptă aeriană între un pilot om și o aeronavă controlată de inteligență artificială. Dezvoltarea dronei a început în 2018 în cadrul Air Force Research Laboratory (AFRL), iar duelul aerian ar putea avea loc în iulie 2021, transmite Engadget.

Tehnologia machine learning va fi introdusă treptat și testată pe avioane din dotarea USAF, începând cu modele mai vechi, precum F-16, și ajungând la aeronave de ultimă generație, precum F-22 și F-35.

Potrivit lui Steve Rogers, șeful proiectului dezvoltat de AFRL, cei mai buni piloți ai USAF au mii de ore de experiență. Sistemele AI care îi vor ajuta în viitor vor folosi date din milioane de ore de zbor. Aceste sisteme ar putea lua decizii înainte ca oamenii să înceapă măcar să se gândească la ele, potrivit Air Force Magazine.

Șeful Joint Artificial Intelligence Center din cadrul Pentagonului, generalul-locotenent Jack Shanahan, crede că „mașina va învinge omul” în confruntarea de anul viitor.

Omul pleacă cu șansa a doua

Miliardarul Elon Musk, care a avertizat în repetate rânduri în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă inteligența artificială, pariază și el tot pe robot în luptă. Șeful SpaceX a declarat la începutul acestui an că avionul F-35 Lightning II nu ar avea nicio şansă în faţa unei drone cu pilot uman, aflat la sol, şi funcţii autonome bazate pe inteligenţă artificială, crede Elon Musk.

USAF explorează și alte moduri în care inteligența artificială poate fi folosită în război. Proiectul Skyborg dezvoltă o dronă capabilă să susțină piloții oameni în confruntările aeriene.

Peste ocean, Boeing a livrat deja Australiei un prototip de dronă capabilă să zboare singură, folosind inteligența artificială. Drona va fi capabilă să îndeplinească misiuni de război electronic, sionaj, recunoaștere și supraveghere, trecând repede de la un scenariu la altul.

Foto: Pixabay

CITEȘTE ȘI:

Peste un milion de drone vor face livrări până în anul 2026. România a rămas în urmă

Armata americană testează o lunetă specială, utilă împotriva dronelor

O navă militară americană a distrus o dronă cu un laser

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult