Un algoritm recreează fețe din imagini pixelate

15.06.2020
Un algoritm recreează fețe din imagini pixelate

Un algoritm este capabil să genereze fețe umane din portrete pixelate puternic, iar aceasta este o veste proastă pentru intimitatea online. Recent, Signal a introdus o unealtă cu ajutorul căreia utilizatorii pot ascunde fețele din imaginile pe care le distribuie prin intermediul aplicației, pentru a le proteja identitatea. Măsura a fost luată în contextul protestelor masive din SUA, cauzate de uciderea lui George Floyd.

Algoritmii precum cel dezvoltat de echipa de la Duke University fac în mare parte inutilă această funcție. Deși sistemul nu este capabil să realizeze o reproducere exactă a persoanei din imagine, poate însă să ofere un chip foarte asemănător. Algoritmii pot obține o imagine la rezoluție 1.024 x 1.024 pixeli dintr-una de doar 16 x 16 pixeli.

La ce ar putea fi folosită tehnologia

Sistemul ar putea fi folosit pentru a obține imagini HD ale fețelor care apar în filmările la calitate slabă, precum cele realizate de multe camere video de supraveghere sau pentru a vedea fețele din imagini peste care a fost adăugat blur.

Creatorii tehnologiei dau asigurări că sistemul PULSE, bazat pe inteligență artificială, nu a fost gândit pentru a identifica persoane, deoarece de fiecare dată fața rezultată este diferită. Totuși, alte companii, care lucrează cu guvernele sau alte entități, pot perfecționa un astfel de algoritm, așa cum s-a întâmplat cu sistemele de recunoaștere facială după ce multă lume a început să poarte măști.

Firma Corsight AI din Israel a dezvoltat deja tehnologii care permit identificarea persoanelor ale căror fețe sunt acoperite de măști, ochelari sau vizoare din plastic.

Tehnologia PULSE poate fi folosită și în alte domenii, pentru îmbunătățirea imaginilor microscopice sau a celor obținute din sateliți.

Sursa: Inputmag.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult