Un tricou face purtătorii invizibili în fața sistemelor de recunoaștere facială

11.05.2020
Un tricou face purtătorii invizibili în fața sistemelor de recunoaștere facială

Sistemele de recunoaștere facială sunt modificate pentru a recunoaște persoanele care poartă măști, dar un simplu tricou le-ar putea da în viitorul apropiat „de furcă” serios acestor tehnologii.

O echipă compusă din cercetători de la Northeastern University, MIT și IBM a dezvoltat un imprimeu pentru tricouri care îl face pe purtător invizibil în fața sistemelor de recunoaștere facială bazate pe inteligență artificială, transmite Wired.

Oamenii de știință au descoperit zonele de pe corp pe care dacă sunt adăugați pixeli într-un anumit tipar, aceștia pot păcăli sistemele AI. În mod normal, algoritmii trasează o casetă de încadrare în jurul obiectelor din câmpul lor vizual și încearcă să identifice ce se află în interiorul acesteia. Cercetătorii au identificat anumite puncte de graniță ale casetei respective și au creat un design care derutează tehnologiile AI.

Recunoașterea facială, o tehnologie controversată

Tricoul este foarte eficient când algoritmii analizează imagini fixe, dar păcălește mai greu sistemele video, deoarece imaginea se modifică în timp ce persoana care îl poartă merge. Totuși, rata de succes maximă a fost, chiar și în acest scenariu, de 63% în fața YOLOv2, un algoritm cunoscut de recunoaștere facială.

Nu este prima dată când au fost dezvoltate sisteme capabile să păcălească algoritmii AI de acest fel. În 2016, cercetători de la universitățile Carnegie Mellon și North Carolina au creat ochelari care pot face ca tehnologiile de recunoaștere facială să nu recunoască purtătorul.

Firmele care produc tehnologii de recunoaștere facială se adaptează și ele la noile realități, fiind susținute de investitori. Corsight AI din Israel a dezvoltat deja tehnologii care permit identificarea persoanelor ale căror fețe sunt acoperite de măști, ochelari sau vizoare din plastic. Firma a primit o nouă rundă de investiții în valoare de 5 milioane de dolari de la Awz Ventures, un fond de investiții canadian.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult