Un sistem AI a învins de fiecare dată un om în cinci confruntări aeriene

22.08.2020
Un sistem AI a învins de fiecare dată un om în cinci confruntări aeriene
Foto: Pixabay

Un sistem AI a învins un pilot uman de F-16 în cinci confruntri aeriene din cinci, într-un duel virtual organizat de Defense Advanced Research Project Agency (DARPA).

Programul, numit AlphaDogfight, a avut scopul de a vedea cât de eficientă este inteligența artificială în lupta aeriană de aproape. Dronele militare pilotate de AI sunt deja realitate.

Sistemul AI folosit în experiment a fost dezvoltat de compania Heron Systems, transmite Gizmodo. „Mașina” s-a duelat cu „Banger”, un pilot al Air National Guard și instructor în cadrul Air Force Weapons School cu peste 2.000 de ore de zbor la activ pe avionul F-16.

În duel nu au fost folosite rachete, ci doar tunurile M61 Vulcan cu care sunt înzestrate avioanele F-16. Cu alte cuvinte, a fost vorba de un „dogfight” pur, o confruntare aeriană de aproape.

Sistemele AI nu sunt încă pregătite să înlocuiască complet piloții oameni

Pilotul uman a folosit un simulator și o cască VR. Spre deosebire de om, sistemul AI a luat decizii în microsecunde, pe care le-a transmis sistemelor avionului virtual. De aceea, scorul final a fost 5-0 pentru mașină.

Citește și: Cât de periculoasă este Inteligenţa Artificială? De ce Bill Gates şi Elon Musk se tem de tehnologia în care marile companii investesc masiv

„Banger” a învățat, însă. Cu fiecare nouă confruntare, pilotul a supraviețuit mai mult timp. El a declarat că manevrele standard făcute de piloți nu funcționează în lupta cu sistemele AI.

Totuși, Vincent „Jell-O” Aiello, un fost pilot al US Navy, a declarat că oamenii au încă avantajul în condiții reale. În confruntările aeriene actuale rareori se ajunge la dogfights. Mai mult, potrivit lui Aiello, oamenii se descurcă mai bine când au de a face cu incertitudinile de pe câmpurile actuale de bătălie, unde vremea și alți factori își spun cuvântul.

Experimentele de acest fel vor continua. US Air Force (USAF) pregătește o luptă aeriană între un pilot om și o aeronavă controlată de inteligență artificială. Dezvoltarea dronei a început în 2018 în cadrul Air Force Research Laboratory (AFRL), iar duelul aerian ar putea avea loc în iulie 2021.

Șeful Joint Artificial Intelligence Center din cadrul Pentagonului, generalul-locotenent Jack Shanahan, crede că „mașina va învinge omul” în confruntarea de anul viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult