IBM a anunțat că va renunța la toate proiectele de recunoaștere facială

09.06.2020
IBM a anunțat că va renunța la toate proiectele de recunoaștere facială

IBM, una dintre cele mai mare companii de tehnologie din lume, a anunțat că va înceta să lucreze la tehnologii de recunoaștere facială. Gigantul american a transmis că acestea pot fi folosite abuziv pentru supravegherea populației și că tehnologia nu este echidistantă.

Anunțul a fost făcut de către șeful companiei, Arvind Krishna, într-o scrisoare trimisă Congresului, transmite CNBC. El a spus că acum, în tr-o perioadă dominată de proteste după uciderea lui George Floyd, este momentul să se discute despre acest subiect și să se ia în calcul chiar renunțarea completă la această tehnologie în cazul forțelor de ordine.

Krishna spune că recunoașterea facială care folosește inteligență artificială este o unealtă puternică a forțelor de ordine, dar aceasta trebuie verificată prin audituri. Mai mult, el cere folosirea, de către poliție, a unor tehnologii care promovează transparența, precum camerele care se poartă pe corp.

Studiile au arătat că sistemele de recunoaștere facială sunt părtinitoare și dezavantajează persoanele care nu sunt albe și cu femeile.

Deși decizia IBM este lăudabilă, recunoașterea facială nu este o afacere importantă pentru companie. Totuși, exemplul său ar putea fi urmat de alți giganți care dezvoltă astfel de tehnologii sau ar putea determina potențiali clienți să renunțe la aceste sisteme.

Krishna a preluat frâiele IBM în luna aprilie a acestui an și a declarat că are ca prioritate dezvoltarea segmentului cloud, pentru a prinde din urmă rivalele Microsoft și Amazon.

În timp ce unii jucători ies din această afacere, alte companii primesc finanțare pentru a se adapta la noile realități. Firma Corsight AI din Israel a dezvoltat deja tehnologii care permit identificarea persoanelor ale căror fețe sunt acoperite de măști, ochelari sau vizoare din plastic. Startup-ul a primit o nouă rundă de investiții în valoare de 5 milioane de dolari de la Awz Ventures, un fond de investiții canadian.

CITEȘTE ȘI:

Măștile de protecție ar putea fi „anulate” cu o nouă generație de tehnologii pentru recunoaștere facială

Un tricou face purtătorii invizibili în fața sistemelor de recunoaștere facială

Google susţine planul UE pentru interzicerea temporară a folosirii tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult