Apple, pasibil de un proces colectiv pentru înregistrările audio colectate de Siri

03.09.2021
Apple, pasibil de un proces colectiv pentru înregistrările audio colectate de Siri

Menționată în termenii de utilizare ai serviciului, practica colectării de înregistrări audio cu vocea utilizatorilor, cu scopul de a îmbunătăți funcționarea asistentului Siri este pe cale să se întoarcă împotriva Apple.

Potrivit acuzațiilor, Apple ar fi colectat mai multe înregistrări audio decât ar fi fost cazul, inclusiv din momentele când asistentul Siri se activează în mod accidental. Mai grav, Apple ar fi trimis o parte dintre aceste înregistrări și unor terțe companii, contractate cu scopul de a ajuta procesarea informațiilor și urgenta îmbunătățirea calității serviciului.

Aceleași surse spun și că înregistrările surprind utilizatorii Siri în ipostaze în care aceștia în nici un caz nu ar dori să fie ascultați, cum ar fi în timp ce fac sex, sau discutând pe teme sensibile cu doctorul personal. Astfel de înregistrări ar fi ajuns, fără consimțământul protagoniștilor, să fie ascultate de persoane străine. Potrivit Apple, secvențele audio sunt arhivate în mod anonimizat, eventualii angajați care ajungă să le analizeze cu scopul optimizării răspunsurilor furnizate de asistentul Siri neputând afla identitatea reală a persoanelor respective.

Totuși, posibilitatea ca o persoană străină îți va auzi la un moment dat cele mai intime secrete, sau sunetele produse în timpul anumitor activități, nu are cum să-ți fie pe plac. Astfel, dacă ai avea de ales, nu ai prefera mai degrabă să împiedici astfel de practici sau, eventual, să-i pedepsești pe cei care au făcut asta fără acordul tău?

Sesizând potențialul pentru profit, o companie de avocatură a sesizat la un moment dat un tribunal din statul american California, răspunsul primit fiind unul de confirmare a acuzațiilor aduse, respectiv încuviințarea continuării acțiunii judecătorești. Astfel, deși conținutul comunicațiilor înregistrate nu este atribuit unor persoane anume, Apple se face vinovat de încălcarea intimității utilizatorilor prin înregistrarea acestora fără consimțământ, în situații unde discreția ar fi fost așteptată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult